Monday, November 5, 2012

Kemanisan Sabar itu kadang-kadang tak terlihat....

Salam semuaaaaa!!

Kemain semangat hari Isnin ni dah kenapa??hahaha...biasanya hari Isnin ni mesti saya akan Monday Blues!teeheeheheh...

After a few days of wonderful weekend with husband...kenalah mula kerja di hari Isnin kan...dan SABAR menanti hari Jumaat...sebab KEMANISANNYA adalah berehat - rehat di hujung minggu...*Ouhhh...entry sangat berkaitan dengan tajuk kan?kah kah kah...

ok..hari ni saya nak share some stories that might give strength to others...biasanya..lepas kahwin..2 to 3 months after that..mesti bertubi - tubi soalan "dah ada isi ke?" "takkan takde pape lagi kot?"

Doesn't matter la dari rakan - rakan sebaya atau pun dari makcik2 kepochi...eh!hahaha...tambah - tambah lagi kita pun suka update status kat fb/twitter "iskkk...tak sedap badan...kepala ku pusing"...then tak sampai 1 minit status diupdate tiba - tiba got 1 new FB notification dari mereka - mereka yg prihatin tny "tahniah...pregnant eh" lepas tu..masuk lagi 1 notification "ehem2...sakit ada makna tu..pergi la check...tah2 pregnant tak...hehehe"

then kita pun yang dah kahwin and mmg mengharap utk pregnant secpt mungkin ni pun dah semangat....lunch break pergi mall...singgah farmasi..beli UPT...esok pagi time first pee in the morning...dengan berdebar dan menggigil nya celup - celup then tunggu....seminit....dua minit....tiba nampak naik 1 line...tunggu punya tunggu...mmg 1 line je...then...dalam hati mcm nak pecah kecewa...buang test kit..then menung dalam toilet....KENAPA AKU TAK PREGNANT LAGI??

*aku lah tu...*kah kah kah

tanyalah siapa pun yang dah berkahwin....kalau boleh....lepas dua tiga minggu nikah..nak terus pregnant...unless yang mmg planning...kalau tny yg jenis "kecik tapak tangan..lapangan terbang ditadahkan" tu mmg besar sgt harapan utk terus pregnant....

dulu - dulu before getting married...mmg kalau boleh nak cepat2 preggy...kebetulan time nikah tu period...then besarlah harapan lepas tu boleh terus conceive kan...sbb my sister dulu..nikah pun time period...then they honeymoon kat langkawi..balik tu terus my sister conceive...baby langkawi kot..kah kah kah...

so berdasarkan hipotesis 'jika maka' kakak saya tu..saya pun assume...sy pun mcm dia jgk...bulan pertama..bulan kedua...bulan ketiga lepas kahwin...aikkk..kenapa tak pregnant2 lagi ni?ok sabar lagi...pregnant test beli kemain banyak lagi okeyyy!then masuk bulan ke 4..bulan ke 5...kecewa gilaaaa!!!tambah2 bila dapat tahu kawan - kawan yang kawin lewat sikit dari kita dah ramai yang preggy....dan yang paling menyakitkan dan menyedihkan..bila mereka berkongsi pengalaman dekat fb...bila kita baca kegembiraan mereka..bergenang2 air mata...mengenangkan..bila rezeki kita akan sampai...and..at last....kita hide mereka dari wall kita supaya status2 kegembiraan mereka tak appear dekat wall kita and kita tak sedih...actually..bukan tidak gembira dengan kegembiraan mereka...tapi...kesedihan kita juga tak siapa yang tahu bukan??kita kena ingat...kesedihan kita..takkan ada orang yang tahu..kecuali suami/isteri kita...remember that!

masuk 8 bulan perkahwinan...dah malas nak berharap...tapi tetap usaha...bulan demi bulan...sabar menanti..tapi tetap negatif...then...kehidupan diteruskan macam biasa....dah setahun perkahwinan...masih belum sampai rezeki dari-NYA...teruskan kehidupan seperti biasa...*beserta usaha lah ye!* dan...akhirnya...setahun setengah perkahwinan...masih belum dipilih ALLAH utk menerima amanah-NYA...kehidupan diteruskan seperti biasa....

kalau tanya saya..apa perasaan saya sekarang ini...jawapan saya "perasaan saya biasa je..."

ingat ye...orang-orang lain takkan faham keadaan anda...melainkan mereka dalam keadaan yang sama seperti anda..sama jugak macam ibu - ibu muda yang selalu update status tentang betapa susah dan banyak dugaan breastfeed baby...mereka akan cakap sesama mereka "orang tau berckp je kan...dorang takde kat tempat kita..dorang tak tau betapa susahnya..."  then...same goes to other group...tapi bersyukurlah...sekurang - kurangnya...anda dapat merasakan merangkul..mencium dan menyusu anak sndiri...daripada mereka - mereka yang belum diberi rasa seperti itu....

siapa yang tak terasa sedih...siapa yang dah kahwin yang tak nak zuriat sendiri?ingat seronok ke tiap - tiap bulan naik bendera jepun?tapi...kita ni siapa nak tentukan bulan depan confirm conceive...hahahha....sedangkan gynae pun tak pernah bagi kata - kata confirm pada patient mereka kan?keh keh keh....

Anak ni rezeki dari ALLAH...amanah yang perlu kita pikul dan jaga..tanggungjawab kita..bukan mudah menjadi seorang ibu dan ayah...kadang2 kita rasa...I'm fully ready mentally n physically to be a mother....tapi bila diberi dugaan sakit sikit dah mengeluh...macamana kita nak pregnant?nak pregnant kena kuat emosi..kena kuat fizikal...kita je rasa kita dah bersedia..kita je yg over confident kita dah bersedia...tapi..ALLAH lebih tahu samada kita suami isteri dah bersedia atau tidak...

Jangan bersangka buruk dengan ALLAH...berSABAR lah....semua ujian dari - NYA tidak mendatangkan keburukkan pun pada kita...malah...ALLAH bagi kemanisan lagi dari kesabaran kita...

"Apa yang manisnya?dah lama aku sabar...aku nak pregnant jugak!"

Ingat buat hari ni esok boleh terus conceive ke?kalau nak..usaha lebih..bukan setakat bersama je...banyak benda nak kena usaha...baik suami atau isteri...rezeki takkan datang bergolek!untuk dapatkan sesuatu...banyak perkara yang perlu dikorbankan bukan?duit...masa...

apa kemanisan bersabar dalam ujian macamni?meh nak list sikit :


  • Sempat kumpul duit...untuk persediaan pregnant and giving birth and medical treatment...
  • Sempat berdua lama sikit..honeymoon...berjalan sakan...ALLAH bagi peluang..untuk kita lebih mengenali pasangan kita..sebelum DIA hadirkan orang baru dalam hidup kita suami isteri...
  • Puas bermanja dengan pasangan....apa..ingat nanti dah ada anak..sempat ke nak tidur kat celah ketiak suami?masa tu..anak dah ambil alih dah...ingat nanti dah ada anak...boleh ke nak main kejar - kejar dengan suami?masa tu...kita yang kejar anak - anak...
  • bagi kesempatan pada suami...utk memantapkan ekonomi keluarga...ingat...walaupun anak itu mendatangkan rezeki..tapi kalau ekonomi tak stabil...masa tu mula lah...isteri mengungkit..suami rasa terbeban....lepas tu bergaduh suami isteri..anak jadi mangsa~
  • ALLAH nak train kita...supaya jadi ibubapa yang dapat mendidik anak - anak dengan ilmu agama...kalau kita sendiri pun solat puasa tunggang langgang...agak - agak anak - anak kita nanti boleh jadi khalifah yang baik akhlak kat muka bumi ni?

Banyak kemanisannya...tak terhurai...kalau tanya pada saya..Alhamdulillah...saya masih bersabar...dan suami terlalu banyak bagi sokongan....tambah - tambah lagi biras saya yang nombor dua baru bersalin awal tahun..pregnant lagi..and now dah 8 bulan rasanya...and kemungkinan besar...biras saya yang nombor tiga...baru bersalin bulan 3 tahun ni...kemungkinan besar..preggy lagi....hebat sungguh tamparan yang saya terima..siapa yang tak sedih...tapi...siapalah saya untuk menentukan..esok saya confirm conceive?bukan perancangan saya..tapi saya yakin...aturan yang terbaik dari ALLAH...lagipun..saya dan suami..masih PJJ lagi....insyaALLAH bulan ni kami akan duduk sama...then...try lah conceive kaw - kaw kan??keh keh keh!usaha tangga kejayaan!ngeeee

kepada mereka - mereka yang senasib dengan saya...jangan bersedih....kaji balik kemanisan disebalik ujian ALLAH ni...usaha lebih sikit...jumpa gynae...check..then usaha lagi dan lagi dan lagi....insyaALLAH..rezeki kita akan sampai..jangan cepat pasrah...tapi usaha!pedulikan orang lain..

Sementara belum ada rezeki untuk pregnant...buat perkara - perkara yang menggembirakan hati kita..elakkan stress...suami dan isteri tak boleh dalam keadaan stress kalau nak conceive ye!

ENJOY YOUR LIFE TO THE FULLEST!COME ON DEAR...WAKE UP!

ingat!orang yang bergembira atas kegembiraan orang lain lebih ramai dari orang yang bersedih atas kesedihan orang lain....jadi diri sendiri..jangan nak jeles - jeles tengok kehidupan orang lain....berdoa banyak - banyak pada ALLAH...ALLAH tu Maha Mendengar....


till then...sambung next entry..


p/s : next entry I akan story about something....to share with others... :)

3 gorgeous yang sedang berbicara!:

NdyaIbrhm. said...

Sabar lah kak..

Semua yang terjadi ada hikmahnye kan. Semuanya berlaku dengan izin-Nya. Yang penting kita tak kacau orang. hehe. Semoga kemanisan dalam rumah tangga akak berkekalan dan terus dimurahkan rezeki dari pelbagai segi. Amin :)

Hayati Abdur Rahim said...

sabar ye miza...
i thing i know who dat person u talked about...
tuhan menduga kte dari pelbagai cara... mungkin ni dugaan utk ko...yg penting ko masih berada di landasan Allah...

aku yg x kawin lgi pn terasa betapa sedihnya keadaan ko.. aku cube letak aku ditempat ko...

sabar k

uMi KaLtHuM said...

salute u miza sebab positif! dont worry rahsia Allah n perancanganNya tak siapa yg tahu. insyaAllah rezki tu akn tiba jua. bykn berdoa n solat hajat. its not easy to be a pregnant lady...to giving birth...to be a mother..its really challenging. so enjoy ur life as a couple first before u enjoy ur life as a parent =)

Simpulan Mati antara aku dan dia

Daisypath Anniversary tickers

Saat Cinta Mula Bersemi...antara dua hati

Daisypath Anniversary tickers