Tuesday, December 28, 2010

duhai hati...bersabarlah...

Salam,

hello peeps,

hurmmm..aku dah tak tau nak luahkan mcmane...aku rase..kat blog ni lah tempat segala luahan aku...harap2 hati aku kembali pulih...

andai hati boleh berbicara..
pasti ia kan berkata-kata...
agar semua isi alam mendengarnya...
supaya tiada insan yang salah sangka..

namun....
ia cuma lah sekeping hati..
yang bisa merasa..namun tak bisa berbicara....
jadi..hanya kata-kata yang terluah..
namun..kata - kata tidak ingin didengari...

kenapa...
kenapa bila ingin bahagia..
si iblis mula memasang agenda?
ingin memusnahkan sebuah rasa..
yang cukup indah untuk dirasa?

mengapa?
mengapa iblis begitu suka membuat angkara?
membisikkan kata - kata nista..
pada si dia yang amat ku cinta?
mengapa?
si iblis suka menanam dendam
di lubuk hati seorang insan yang amat aku sayang?

ya..
salahku kerana menyakitinya...
hatinya yang perlu ku jaga...
yang perlu ku belai manja..
mungkin selama ini aku membiarkan hatinya...
mengabaikan rasanya..
mencabar egonya?

mungkin...
tapi...andai itu yang membuatmu merana...
percayalah...
tiada niatku untuk melukai mu..
tapi...
tiada ruang yang diberi padaku..
memberi sebuah penjelasan...

mengapa?
iblis bisa membuat manusia huru hara?
ditiupnya prasangka..
yang boleh membunuh bahagia?

ya...
aku lah yang bersalah..
melukai hatinya...
andai dendam yang tertanam di hati mu itu
bisa meredakan amarah dalam hati mu..
laku kan lah...
lakukan lah sayangku...
moga dengan tertunainya dendam mu itu..
segala prasangka akan berlalu...

tapi...
sebelum itu...ingatlah...
tiada lain dihati ku..selain diri mu...
mungkin selama ini..
segala pengorbanan dan bukti yang telah ku beri..
hanya sebesar kuman pada mu...

tapi...
kata - kata mu...
umpama pedang yang menghiris hati ku...
tanpa meminta penjelasan..
tanpa menghulurkan pertanyaan..
hanya satu kata mu yang ku rasa cukup berbisa...
yang menunjukkan makna
"sebuah dendam akan ku balas..."

sayangku...
andai dihatimu...
punya niat sebegitu...
teruskan lah sayangku...
moga dengan dendam itu...
terhapus rasa sakit mu....

Ya Allah...jauhkan lah hatiku dari hembusan bisikan syaitan...peliharalah kasih sayangku, telinga ku, dan mata ku...dari hasutan syaitan yang ingin merosakkan sebuah ikatan...moga dengan itu...segala kebaikkan dan kasih sayang yang dia pernah tunjukkan padaku...akan terus di jiwa ku...supaya aku tak kan pernah lupa pengorbanan dan kasih sayang nya padaku...

Ya Allah...andai ini dugaan yang Kau beri untuk menguji ku..aku redha...mungkin benar..aku yang sering menyakiti hatinya...sesungguhnya Engkau yang MAHA MENGETAHUI SEGALA SESUATU...DAN ENGKAU JUGA YANG MENGETAHUI ISI HATI KU...

Ya Allah...peliharalah hubungan kami hingga ke hujung nyawa ku...dia yang terbaik untukku...dan dia jugalah nakhoda ku...yang bakal menerajui seluruh kehidupan ku...jadikanlah dia yang terbaik untukku...murahkanlah rezeki dia..agar dia tidak merasa rendah diri dengan ku...sesungguhnya aku juga adalah manusia biasa...tidak punya kekayaan yang melimpah ruah...hanya hidup yang sederhana...




p/s : sungguh...hati ini sangat2 terhiris dengan kata-katanya...ya...kata-kata itu lebih tajam dari mata pedang..dan kini..aku merasai tajamnya mata pedang itu....terima kasih kerana memberi rasa itu sekali lagi padaku....


entry yang penuh dengan perasaan...Ya Allah...buanglah semua rasa tidak gembira ini...

YA ALLAH...
AKU POHON PADA-MU YA ALLAH...
KEMBALIKAN LAH BAHAGIA KU...
AKU MERAYU...

AMIN.....

Sunday, December 26, 2010

.::.kerja kahwin Part 4 - Venue - booked!.::.

Salam,

Hello beauty!

puhhhh...manyaknye entry pasal kerja kahwin aku nih...FYI...aku dah settle beberapa perkara baru aku publish entry...selagi tak setel malas nak cite...bahahah...

ok...perkara yang terpenting sekali adalah Venue berlangsungnya majlis resepsi korang...once dah setel bab ni...yang lain2 boleh proceed dengan laju nye...huhuh..yela..kalo venue berlangsungnya majlis tak finalise lagi, howcome nak booked the other part?setiap kali nak booking or nak mintak quotation..vendors mesti akan tny..."majlis buat kat mana?rumah?dewan?taman?hotel?atas laut?dalam air?" especially utk photog, video, entertainment, pelamin, decorator, catering...eh!pendek kate sume vendors akan tny "majlis buat kat mana?"....

jadinye..perkara yang terpenting ni dah selesai aritu...aku buat kat mane?ikut ati aku nak buat kat rumah..tp aku tak dpat nak bayangkan kalo aku buat kat rumah...segala kereta nak parking kat mane?haritu mase tunang pun aku ase taman umah aku dah sesak ngn pihak sebelah lelaki yang datang smpi 23 bijik kete!inikan pulak kalo time kenduri!oh tidakkkkkk!

aku memikirkan keselesaan para tetamu yang datang..keselesaan utk parking utamanya...huhuh...kalo korang2 nak mulakan step utk preparation kahwin..make sure dlm pale korg dah pk nak buat majlis kat mane..pade mereka2 yg confirm buat majlis dirumah...tak yah pening2 dah...just proceed with other steps je...pade mereka2 yg belum confirm tu yg kene confirmkan cepat..sbb kan..usually dewan ni cepat je fully booked..biasenye org booking dewan 6-8 months before their wedding!gosh!lucky me aku booking time agak awal...walaupun sebnrnye pade aku lewat!bahaha...but sokay...dah settle dah pun..eventho aku tak berape nak agree buat kat ctu...what to do...ikut je kehendak mak ayah aku...takpe..yang penting AKU NIKAH!!yeayyyy!!bahaha....

agak lame jgk aku mengambil mase utk confirmkan venue tu...sbb aku nak kat cni :


*pics Credit to Google*



*pics Credit to Google*


*pics Credit to Google*

currently presentig Dewan Komuniti Bukit Damansara...cantekkkkk kannnnnn?? tsk tsk..menanges kau aku tgk dewan nih...eventho die dewan serbaguna..dewan komuniti..tp die fully air-cond...pastu kalo nak pasang karpet pun boleh...cantik kan?die ade 2 level...hurmmm..impian jadi angan2 je la nak buat kat cni...oh ya!btw..sewa die berbaloi2!nak tau bape?RM 800.00 utk 5 jam ke 8 jam pertama..aku pun lupe dah...cantikkk wehhh...tapiiiiiiiiiiiiiiii...disebabkan family aku tak setuju..maka..terpaksa ku kuburkan hasrat ku itu...huwaaaa!! http://www.emocutez.com

sedih tahu tak???!!tapi apakan daya....mau kawen ke tak mau?ikut je la ckp family...hurmmm...then lepas tu family aku nak buat dekat Wisma Felcra Setapak Jaya...*go google* heheh...ermmm...boleh la tahan..dah mak aku berkenan sesangat ngn Wisma Felcra tu...aku ikut kan aje la...tp terpaksa la aku susun bagi betul2 cun kat ctu...flow event have to be done early..kene bnyk discuss ngn en. abg...aku plan ari khamis ni nak bawak en. abg g tgk Wisma Felcra tu..en. abg bnyk idea wooooo..plus die boleh imaginekan camne nak susun tmpt tu nnt..wink2!

sooooo....officially my wedding will be held at :

WISMA FELCRA
Lot PT 4780 Jalan Rejang, Setapak Jaya,
Peti Surat 12254
50772 Kuala Lumpur



insyaAllah everything will run smoothly....

oh ye...sewa die...RM 1.5k for a day...fully air cond...hurmmm..mahal kan?but..what to do...huwaaaaaaaaaaaaaa!!!


notakakicomel : saya sudah ade venue..anda bagaimana?book venue anda secepat mungkin...jangan jadi igauan ngeri bile dah fully booked!

notauntukdirisendiri : selamat mendeco tmpt tu supaya anda puas hati hokay miza?!

.::.kerja kahwin Part 3 - Videographer.::.



Salam

hey peeps!

omaiiii...hari ni rase nak buat hapdet berlambak2 bole?hehhe..

ok..tadi entry pasal photog..skrg aku bagi entry Videographer pulak...huhuhu..al-maklumla..kawen ni bnyk bende nak kene buat...bukan semudah A B C...bnyk bnd nak buat n BANYAK DUIT nak kuar..macam air terjun okeh..

okeh..tanak intro panjang2...nak cite pendek je..

dulu mase aku lepas tunang..aku rajen blogwalking blog2 B2B..cari info2 yang boleh membantu..then aku terjumpa satu blog ex-B2B ni..bro ni salah sorg videographer die...and its highly recommended by her..huhuh..aku tak leh nak ckp highly recommended sbb aku tak kawen lagi..hehhe...tp aku tgk video die buat..mak aihhh..meruntun jiwa wehhh..terus aku tny mintak quotation..PR tip top bro ni...soft spoken je org nye...

mase aku pegi pameran pengantin..bnyk jgk pegi booth videographer...tp mak aihhhh...harga utk satu even je cecah 2k...aku tny die..kalo nikah n sanding tu 1 hari pun kire double event ke?die kate kalo satu event 2k++..kalo nak cover nikah dan sanding sekali..die kire double lagi...mak aihhhh..aku dah pengsan dah...gile lah...http://www.emocutez.comboleh demam aku...huhuh..bnyk videographer yang tak menepati piawaian aku...bro tu jgk yang aku kenan gile2....huhu..harga yang bro tu bagi kat aku mmg berbaloi2...even kalo buat 2 event hari lain2 pun harga dia masih cunnnnnn lagi...heheh..

mase tu aku dah berbelah bagi..nak amik ke tak videographer yg kat pameran pengantin tu..sbb mase tu aku ade email bro tu ckp aku confirm amik die...n nak block date terus..tp bro tu tak reply2 email aku...aku dah cuak dah..takut date aku die tak free dah...tp en. abg kate...sabar dulu...tggu dulu bro tu reply...last2 ari isnin bro tu reply bitau date aku tu free lagi..aku ape lagi..terus bank in deposit utk block date...yessss!done!

heheh..

tips utk book videographer same je macam nak book photographer..cume:

1. sebelum korg decide nak amik videographer...make sure korg dah decide nak amik videographer utk nikah or sanding je ke or nak amik utk dua2 skali..

2. pastu make sure TANYA price given tu utk 1 event ke 2 event...then kalo korg nak buat 2 event..tny die..berapa additional charge?ade yg akan charge double..ade yg kene tambah sikit je...

3. make sure TANYA jgk...kalo event korg hari lain2...ade charge ke still same?sbb ade yg event hari lain2 kene tambah skit..and ade yg tak...

4. dah confirm..block date with deposit...deposit bayar lebih skit pun tak pe...

5. then...lega lah pale hotak kite bile dah selesai membooking orang2 penting ini..


* pic credit to En. Google*

sekian tips untuk videographer.....

notakakicomel : pastikan anda juga telah membooking Official Videographer anda!

.::.kerja kahwin Part 2 - Photographer.::.



Salam,

Selamat petang si Cantik & si Kacak!

duhhhh..dah basi baru nak hapdet kan...ai baru rajen nak stori pasal kerja kawen ai la..huhu..ok..ekceli nak story pasal Photographer yang aku hire utk wedding aku nnt...omaigucci..pada aku sgt susah utk cari photographer yg amik gmbr lawa2..edit meletops2..

ingat lagi tak entry aku yg ini...aku ade cite skit pasal aku book photog mase pameran pengantin 1 malaysia kat pwtc aritu kan?ni aku nak wat review n kasik tips skit to all B2B yg belum hire a photog...

aku dah bnyk survey photog2 yg ade...ade yg murah..ade yg mahal..ade yg edit meletops2...ade yg biase2 je..ade yg langsung out!erghhh...bukan sng nak cari yg betul2 best punye photog hoccay...tambah2 lagi kalo kat kl ni ya ampunnnn...bersepah2 photographers yg tip top terbaikkkk...makin bingung nak pilih....before aku book photog..aku dah bnyk survey and mintak quotation..dah dpat quotation tu..aku compare kan ngn yg lain2...pastu aku discuss ngn en. abg..mase pegi pameran pengantin tu pun..bnyk booth photographers yg kami singgah...tp en. abg tak berape nak berkenan sgt...sbb mahal tu satu hal..and ape yg mereka tawarkan dalam pakej tu kadang2 tak berbaloi ngn dengan what we pay...kami mencari sesuatu yg value for money..means...kami bayar harga tu dan kami dapat setanding dengan ape yg kami bayar...

ok..lets share some tips to find ur dream OP :

1. WAJIB survey2 dulu..dapatkan website2 photographers2 yang ade ditempat anda...ape lagi..google la...berlambak smpi buntang bijik mate korg tgk...

2. Bile dah jmp..view site dorg...and make sure korg tgk kerjatangan mereka...seni menangkap gmbr..

3. dpatkan contact number/email etc...then..hubungi la mereka..mcm aku..bnyk nye aku communicate via email je...make sure korg tny quotation ttg pakej yg dorg offer...tggu reply...oh ye..if korg nak mintak quotation..make sure korg tny properly...aku pun dulu men hentam je tanye...ade cara nak mintak quotation ngn vendors...make sure korg bg details2 as follow :

Nama korg & pasangan :

Tarikh Nikah & Sanding :

Masa Nikah & Sanding :

Tempat Nikah & Sanding :

Bajet :

Album yang korang nak : (sekiranya korg tau menahu la..mcm haku ni..tau je..tp tak kenal pun album cemane..wahaha )

dah send email tu..tggu la jawapan mereka..ade vendors yg cepat jawab..ade yg super duper bz..lambat jawab...huhu..kalo yg lambat jawab tu..buat la follow up...jgn biar je....jgn lupe tny..kalo nikah n sanding hari lain2 ade extra charge tak..sbb sesetengah ade extra charge if event hari lain2..

4. bile die dah reply..tny la ape yg korg nak tny..dah dpt quotation..compare ngn yg lain n jgn gopoh book photographer...unless korg cari photographer mase tinggal lagi sebulan seblm majlis!

5. kalo korg dah jmp yg berkenan lam website...betul2 jatuh cintan ngn kerjatangan mereka...set an appointment utk jmp mereka..PENTING!JANGAN TERUS CONFIRM AND BAYAR DEPOSIT SEBELUM JUMPA MEREKA EMPAT MATA! sebab nnt ade yg menangis tak berlagu bile outcome tak same mcm ape yg dipaparkan dalam website!set an appointment kat mane2 n mintak mereka bawakan seberapa bnyk contoh gmbr/album/pakej yg mereka ade..mase tu baru korg tgk outcome nye akan jadi same tak seperti yg mereka paparkan dalam web...pastu time tu pilih la design album yang mane korg berkenan...make sure tny dorg...if korang amik pakej sekian2..ape yg dorg leh offer kat korg...

6. if korg still survey jgk...kalo ade pameran pengantin..rajin2 la jgk heret tunang/pasangan korg pegi merempuh ramai manusia tu...better bawak pasangan..sbb tak semestinya korg suke ngn photog tu..die pun akan suke...trust me..cari vendors yg tak sombong...PR mereka tip top...tp PLEASE ELAKKAN vendors yg bile korg tny...die pandang korg mcm korang ni tak mampu..elakkan ok!usually...kat pameran pengantin..korang akan jadi rambang mate...mase tu discuss ngn pasangan..

always ingat ni : KORANG BUKAN NAK POSING SORANG2 DEPAN KAMERA...jadinye...pasangan korg pun penting jgk..kalo kau je yg ade chemistry ngn photog tu tp pasangan korg pandang photog tu cam nak telan..mcmane dua org tu nak bekerjasama?silap2 aribulan..kau je senyum dpn kamera...pasangan kau masam..lagi parah kalau gambar kau sorg je yg banyak..macam kau kawen sorg2!

7. kalo korg dah betul2 berkenan n tak nmpk yg lain dah...buat confirmation..usually mereka akan mintak deposit sebagai tanda korg booking dorg...and block date terus!kang menangis time kau kawen takde sape nak amik gambar...

8. Buat follow up ngn OP korg...sambil2 tu review jgk pose2 camne yg korg nak buat depan kamera nnt...

9. Sekiranya dalam pakej dapat storybook/custom album..pilih design n make sure tny ade additional charge tak kalo nak buat mcmni mcmtu....TANYA okeh...

10. pastikan bayar balance2 die seawal mungkin sebelum majlis supaya korg boleh spend duit utk bende lain n tak stress sgt...

11. praktis posing2 yg korg nak..then tggu la hari besar anda tiba dan masa tu...SENYUM!


Ok..aku ase tu je yg aku ingat wat mase ni...selebihnye otak aku jammed..hahah..kalo aku ade tips lagi aku share ye...

oh ye!by the way...saya dah dapat photographer saya...dan saya suka hasil kerja mereka...yang penting..en. abg pun setuju!sebb kami nak amik gambar sama2 dan kami nak posing kaw2 punye..utk kenangan kami lepas kawen nnt...mesti nak yang tercantik kan?dan yang pasti...saya suka pakej yang saya ambil walaupun mahal sikit..tp berbaloi2!sbb saya dapat album yang suka..dan yang pasti...banyak free!!weeeeeeeee....




oh ye..lupe lagi..sekiranya anda terlebih kaya dan nak amik photographer lebih dari satu team...pastikan anda dah tau siapa yang anda nak jadikan Official Photographer...tapi kene ingat...quality is more important than quantity!


*Pic credit to en. google*

notakakicomel : jangan takut untuk discuss ngan vendors anda...pastikan CHEMISTRY antara anda dan vendors itu wujud supaya anda senang utk bekerjasama dengan mereka!selamat mencari OP idaman!

notauntukdirisendiri : i found my Official Photographer!

Thursday, December 23, 2010

entry khas utk en. abg

Salam,

Hello si cantik/si handsome,

ahhhh..akhirnya baru dapat menulis entry dengan penuh rasa senang di hati tanpa sebarang gangguan dari sekeliling *macam aku duk lam hutan je skang ni kan*..huhuh... tenang sgt jiwa aku nak memuntahkan idea2 untuk menulis..frankly speaking...errrr..aku tak berapa rajen nak kemaskan blog aku buat mase ni...i dont have free time maaa..owez bz..nak buat tagged ke..nak layan contest ke..mmg sgt2 tak rajen..rajen blogwalking blog org je..muahhahaha....mereka mempunyai mase yg sgt bnyk..

aku tak bnyk mase..huhu..sgt2 sibuk dengan kerja di pejabat *konon..eh!tp betul la...kan dah nak ujung tahun* dan jugak bile balik rumah aku dah sgt sibuk dengan kerja kahwin + kerja bergayut ngn en. abg tetengah malam...aku JARANG sesangat online...rajen blogwalking je..tgk blog kawan2 dah bnyk peningkatan...tahniah kawan2...teruskan usaha anda..majulah BLOG untuk POKET anda!wohaa!!

ok..panjang nye intro aku kali nih...hurmm..entry ni sbnrnye aku nak dedicate kat en. abg...omaigosh...dia istimewa di hati aku selain dari family akuh hoccay!sepanjang hampir 3 tahun mengenali en. abg..aku semakin yakin..bahawa dialah nakhoda ku yang bakal mengemudi seluruh kehidupan ku selepas ni...


setiap hari semakin kuat keyakinan itu..benar la kate orang..dugaan si darah manis..dugaan kepada org yg ingin menjalinkan sebuah ikatan yang sah dan suci sentiasa akan dihasut oleh syaitan...bisikan2 halus kadang2 mengganggu fikiran..percaya atau tak...kadang2 kite akan rase..betul ke pilihan kite nih?bahagia kah aku dengan die?sume tu mainan syaitan...tp Allah itu Yang Maha Esa..Dia membantu aku untuk menguatkan keyakinan aku..syukur Ya Allah..terima kasih Ya Allah...

mase aku masuk hospital aritu..aku ingat en. abg tak kan berada disisi aku sbb die kan kerja..aku paham die...kerja kuat demi mengotakan sebuah janji..janji antara aku dan dia..janji antara keluarga dia dan keluarga ku yang terikat pada 16 September 2010...kerna janji itu..dia rela berkorban..masa dan tenaga...sungguh..aku sgt2 terharu dgn kesungguhan yang ditunjukkan oleh en. abg...menambahkan lagi keyakinan aku...

hari aku masuk hospital 7/12/2010..mase aku bitau aku mungkin akan admitted ward..en. abg dah gelisah n tak putus2 msg aku tny perkembangan...akhirnya en.abg amik keputusan utk turun jgk ke kl dengan kawan die..mase en. abg smpi tu aku tak masuk wad lagi...en. abg tggu smpi la kene halau ngn polis bantuan HKL..huhuh..berat hati nak suruh en.abg balik...sayu je..ingatkan en. abg tido rumah ayong kat klang..rupa2nye en.abg balik sabak bernam malam tu jgk..bayangkan..en. abg smpi KL kul 5.30 ptg..kul 9.30 malam die dah balik sana..hati siapa yg tak gundah gelana..memikirkan perjalanan malam yg gelap dan suram tu..aku risau sgt..hanya doa aku mengiringi langkah en. abg...setiap mase en. abg akan telefon aku utk pastikan keadaan aku...smpi la aku sendri tertido...

aku dijangka utk dioperate pukul 2.00 pagi 8/12/2010..mase tu aku dah sedih dah..sbb en. abg mesti tak dpt ade disisi aku seblm n selepas aku dioperate..tp bile doc kate aku dioperate pukul 8 pg..aku lega...tp sebnrnye aku tak dioperate pun kul 8 pagi..en. abg sekali lagi gerak dari sabak bernam tghari tu...smpi kl ptg...dalam kul 4 ptg camtu en. abg dtg melawat aku...hanya senyuman yang terukir...*yela..nak polok polok mane boleh lagi* bahaha...en. abg tenang berada disisi aku...ptg tu mase doc dtg nak tukar jarum drip air tu..kan aku ade nangis2 lepas tu sbb sakit kan..en. abg cepat dtg kat aku n tenang kan aku...omaigosh...sgt2 terharu bile en. abg ckp "syg tahan eh...tamo nangis syg..." smbil lap air mate aku...huwaaaa...lagi aku sebak...*dah la muke huduh time tu..* huhu...en. abg sabar je pujuk2 aku...then dalam kul 6.30 ptg nurse masuk n ckp suh tukar baju bedah...dah siap tukar sume..mase naik katil bedah n nurse tolak kuar tu...en. abg pegang je hujung katil tu..tolong tolak skli...pandangan die mcm...penuh ngn kasih sayang...*smbil taip mate ni bergenang..*http://www.emocutez.com

en. abg ikut je smpi bilik bedah..smpi bilik bedah tu..ade 3 lapis pintu..dimana en. abg hny boleh tggu kat pintu yg ke 2 je...mase org tu kate..ok nak masuk dah..aku pndg je en. abg..yela..mane la tau..kot tak jmp dah pastu kan..nmpk mcm en. abg pun debar n sayu je nak lepaskan aku...mase aku masuk bilik bedah tu aku ingat en. abg akan balik....aku dah redha je kalo time aku sedar nnt en. abg takde...tp bile aku sedar tu..mase dorg tolak aku kuar dari wad bedah..aku nmpk en. abg dah intai2 dah kat pintu tu...dalam keadaan aku separuh sedar..hati aku senyum...alhamdulillah..aku masih bernafas n berpeluang utk terus merasai kasih sayang en.abg...pastu mase dah pindah katil kat wad tu...aku rengek2 n nangis2...abah aku citer balik..abah aku ckp..en. abg tak berganjak dari sisi aku..n abah aku ckp en. abg bagus sbb pandai pujuk aku...pujuk n terus pujuk..bercakap2 ngn aku walaupun aku separuh sedar..lap air mata aku...aku nmpk en. abg smpi tertido2 kat kerusi sebelah aku...die penat sgt...sian abg...aku sedar mase en. abg ckp "syg..abg balik dulu e..esok abg dtg lagi" aku merengek2 balik..aku geleng..pastu abah aku pujuk ckp "yus penat tu..bagi die balik rehat dulu..esok die dtg balik.." aku geleng je.pastu abah aku ajak en. abg tido kat umah..en. abg pulak tanak...hurmm..dalam keadaan ubat bius belum hilang..aku cume rase en. abg pegg dahi aku n ckp "abg balik dulu e syg..sok abg dtg lagi..." http://www.emocutez.com


9/12/2010...kul 12.00 pagi mak aku dtg...jage aku sepanjang malam...pastu pagi2 tu dalam kul 9 mak aku nak balik..sbb mak aku keje...pg tu aku msg en. abg..ckp aku sakit..tak tahan...pastu en. abg pujuk...kate tahan..nnt abg dtg...waktu melawat kul 12.30 smpi kul 2.00..aku ingat en.abg sempat la smpi antara waktu tu...rupenye en. abg lmbt bangun..sbb en. abg demam..sian en. abg..berulang alik ke hospital tgk aku...abg...maceh......pastu..en. abg tak smpt smpi dalam waktu tu..terpaksa la en. abg tggu smpi kul 4..baru leh naik balik..abah aku suh en. abg belikan selipar..suh bawak aku jalan2 kat hospital tu...heheh..sporting la abah..i love u abah..heheh..

en. abg naik kul 4..suka aku tgk en. abg smpi...*lagi sekali..belum boleh polok - polok* hehehe...mase tu kondisi aku dah stabil...mase makan malam smpi dalam kul 5.30 ptg tu..*hospital makan malam die awal tau!* en. abg naikkan kepala katil...pastu die tny aku..nak makan tak?aku ckp nak..pastu die duk atas katil aku tu..then die suapkan nasi ngn sup..mase tu aku rase..Ya Allah..belum ade lelaki yg buat mcm ni kat aku *kecuali abah aku la* mase tu aku super duper terharu sgt2...betul2 rase kasih sayang en. abg tebal sgt...die suap kan..sabar layan kerenah aku..padahal aku boleh je suap sendri..ye la..yg operate nye perut kan..bukan tgn..whahaha...tp en. abg mmg suke manja kan aku...pastu die nampak sup ikan haruan yg peket tu..mak aku bawak..die pun bancuh n suapkan ngn nasi...smpi habis...smpi abah aku ckp " suruh die suap sendiri yus.." hahah..otomatik aku geleng lelaju koo...nak jgk en. abg suap...heheh...


*pic credit to En. GOOGLE*

*pic credit to En. GOOGLE**pic credit to En. GOOGLE*

pastu malam tu pulak..aku mintak en. abg bawak aku jalan2..heheh..best..mase jalan tu en. abg berhati2 je..takut aku jatuh ke ape ke..die kate " pegang tgn abg syg.." heheh..aku paut lengan die...pastu jalan kat dalam wad tu je...pastu tgk ikan2..pastu sembang2..pastu masuk bilik balik..pastu bangun lagi..g jalan2...pastu last skli baring kat katil..pastu abah aku kate nak balik dah..aku mintak en. abg tggu..ehheh...nak luangkan mase ngn en. abg...pastu abah aku balik dah dekat kul 10 malam..pastu tinggal la aku ngn en. abg..borak ngn en. abg..sekali en. abg buat lawak..aku tak leh nak gelak sgt..sbb perut aku sakit kan..pastu en. abg suh gelak pakai kaki...abg2..abg ni sgt2 comel tau...buat hidup aku bertambah2 ceria dengan adenye die disisi aku...pastu aku mintak en. abg tido kat situ..teman aku..en. abg kate..tak boleh..sbb tu wad pempuan..sebnrnye nurse kat situ tak kisah pun...sbb aku duk wad first class.mmg boleh ade org tunggu n tido situ pun...pastu en. abg kate nak balik..tp die suh aku tido dulu..pastu tetibe aku rase nak terkencing..aku ckp ngn en. abg..nak g toilet..en. abg pegi bukak lampu n pintu toilet dulu..pastu die g kat aku..tolong aku bangun..lg sekali..aku terharu...pastu dh kuar dari toilet tu en. abg cpt2 dapatkan aku..takut aku tergolek ke ape ke..pastu mase nak naik katil pun en. abg tolong..aku mintak en.abg jatuhkan skit kepala katil tu..sbb nak baring kan..mase nak betul kan posisi bantal tu...sakit sgt kat tmpt operation..en.abg tolong betul kan bantal...mase nak betul kan bantal tu..en. abg suh paut lengan die n sekuat daya die cube utk angkat aku betulkan kedudukan...sumpah!aku terharu sgt....bile aku sakit..en. abg boleh jage n sanggup jage..tu yg buat aku rase...he's the right for me...

pastu borak2..aku dah rase ngantuk..tp aku cube tahan..sbb tanak en. abg balik..sbb tadi en. abg kate..aku tido je die balik la..aku cube tahan..tp bile en. abg usap2 pale aku..suh aku tido...aku jadi mcm baby...terus lelap..pastu aku tersedar bile en. abg pegang pipi aku n bisik "syg....abg balik dulu ye...love u so much syg.." terus aku sedar..pastu en. abg senyum..die kate die nak balik dah...aku berat sgt nak lepaskan die..tp ape kan daya...terpaksa juga...pastu aku salam cium tangan en. abg...sayu sgt...pastu en. abg pun balik....esoknye en. abg kene balik sabak bernam..sbb die dah tinggalkan keje die sbb nak jage aku....Ya Allah..aku teramat bersyukur dikurniakan lelaki sebaik dia...kekalkan lah kebahagiaan kami Ya Allah hingga ke akhir hayat kami...peliharalah kebahagiaan kami selamanya Ya Allah..aku pohon pada - Mu...

buat lelaki ini :

abang....
terima kasih untuk segalanya...
sayang menyintai dan menyayangi abang apa adanya abang..
sesungguhnya kekurangan sayang adalah kelebihan abang..
begitu juga sebaliknya...
moga dengan itu...kita akan saling melengkapi..

abang...
ikatan yang akan kita bina..
adalah bukti kesetiaan dan cinta kita..
moga dengannya..kita menjadi semakin kuat..
untuk menempuh hari-hari yang mendatang...
dan semoga dengan itu juga...
kasih sayang dan cinta kita sentiasa mekar dan mewangi...

abang....
sayang berbangga menjadi perempuan itu..
kerna..abang lah lelaki ku...
moga abang menjadi kekuatan sayang..
untuk terus berdiri teguh....
menempuh segala cabaran dan dugaan...

abang...
untuk kesekian kalinya..
ingin sayang ucapkan pada abang..
"aku menyayangi mu"

terima kasih untuk segalanya abang.........
terima kasih..........

bakal suri hidup mu,

sayang....

Saturday, December 11, 2010

kerja kahwin yang tertangguh...

salam,

hello peeps...

lamenye tak berblogging..sblm terlambat aku nak ucapkan salam hijrah pade sume umat Islam diseluruh dunia...alhamdulillah kite dah masuk tahun baru hijrah...ape yg korg hijrahkan tahun ni?aku?hurmmm..bnyk jgk yg aku hijrahkan..alhamdulillah pade hijrah yg lepas aku telah melangkah masuk ke satu fasa kehidupan yg pd aku sgt indah n mencabar..dimana aku telah membuat keputusan utk bertunang dgn en. abg...dan tak pnh sekali pun aku menyesal dgn keputusan itu...Alhamdulillah aku semakin merasakan bahawa cinta itu milik ku..terima kasih Ya Allah diatas kurniaan-Mu ini...

namun begitu (ceaaa..ayat tak menahan)..permulaan hijrah tahun ni adalah pengalaman yg aku takkan lupakan...mcmni cerita nya...

tarikh : 6.12.2010 (Isnin)
hari isnin ni aku g keje cam biase je...tghari tu aku ajak cik nelly g makan..lepas makan balik opis..ptg tu aku rase bdn aku tak sihat...rase kepala aku pening2...pastu aku ase nak muntah..perut rase tak selesa..tp aku buat dunno je..sbb aku hingatkan aku bnyk sgt menung tgk ikan2 kat opis aku tu..smpi la balik umah..aku ase mcm bdn aku penat sgt2...rase letih lesu teramat sgt...aku pun tertido dlm kul 8 smpi 9.30 mlm...bgn tu pun aku still rs mcmtu gak..bpk aku ajak mkn pun aku tak lalu...aku smbg tido...en. abg call ajak sembang pun aku layan tak layan je..sbb aku ase bdn aku mmg refuse to function properly..tp ternyata en. abg sgt mengerti..sbb aku tak bitau die pun aku ase tak sihat..tp die dh blh agak dh yg aku tak sihat....mlm tu aku tido tnp borak pnjg ngn en. abg mcm biase..

pukul 1.52 pagi

waktu ni aku terjage..sbb aku ase perut aku memulas...mcm nak muntah..ah sudah! aku dah agak dah aku sakit ape...aku g toilet...'cherry berry'..pastu ase nak muntah tu tak jgk hilang..aku kejut abah aku..bitau..abah aku ckp..tahan jap..kalo lps subuh tu aku tak elok jgk..g spital..aku pun balik bilik n cube utk smbg tido..tp sbnrnye tak blh..pakse gakd mate..setiap sejam aku bgn n g toilet..'cherry berry'..kali ke 4 aku cherry berry..aku balik bilik n selubung ngn selinut..tetibe aku ase aku demam n bdn dah start menggigil..ah sudah! tanda2 penyakit tu dah muncul..ase lebih kronik dr seblm ni...aku cube utk thn..tp demam tu buat aku ase geram..stress...menggigil2..setelah lebih dr 8 kali aku 'cherry berry' akhirnye aku terlena jam 6 pg..pastu bpk aku kejut subuh..npk aku kate jap g g spital..aku bgn tu..terus tukar baju..pakai jubah je..tak de laratnye aku nak pakai bnyk2..pastu aku smbung baring..

pukul 10 pagi 1 muharram...

bapak aku kejut aku..die tgk aku dah lain mcm..so kitorg decide nk g ke pusrawi..aku lam kete dah menggigil2 dah..smpi pusrawi..tggu nak jmp doc pulak..smpi turn aku utk jmp doc aku pun cite la kat doc..mcmni mcmtu yadaa yadaa yadaa..then doc suruh pegi buat blood test n urine test..sejuk yang hamat wehhh kat pusrawi tu..lepas buat test tu sume..g drip air pulak..sbb aku dah cirit lebih 10 kali sblm dtg spital..tgh2 syok baring kat katil smbil jarum drip kat tgn..doc yg check aku smpi n kate "KONFEM APPENDICS"..mase tu aku tak la terkujat sgt..sbb aku dah jangka..cume nakkan kepastian je..setlh discuss ngn doc n abah aku..doc tu buat surat utk immediate refer to HKL and tulis Immediate Action!

pukul 11.30 pagi :

aku n abah aku gerak g HKL..smpi HKL..cr parking..aku smbil2 tu update ngn en. abg..en.abg dah susa ati dah..kejap2 die msg tny camne..pastu smpi kat unit kecemasan dan trauma tu..bg la surat pusrawi tu..then HA die suh tggu dulu..bygkan..aku yg kene immediate action ni die suh tggu..doc pusrawi suh cpt takut appendiks aku pecah..tp bile smpi HKL..dorg buat muke cool je..aku sakit la woiii!!then tggu turn utk jmp doc..bayangkan..dr kul 12 aku n abah aku kat ctu..kul 3 bru dpt jmp doc..pastu check lg..urine test lg..drip air lg..smpi aku jd letih kat HKL tu..abah aku dah give up dah..last2 mmg dah konfem aku appendix..kene admit wad..en. abg yg dah mmg sedia susa ati terus shoot dtg KL..urusan aku selesai bile aku masuk wad jam 7.00 mlm..ms tgh tggu nak g wad tu..en. abg smpi..ngn kawan die..lega aku tgk muke en. abg..ingtkan die tak dtg..yela..die kan keje...tp upenye..demi aku..die dtg jgk..

pukul 7.30..

aku ditempatkan sementara kat wad 3rd class smentara menunggu kekosongan wad 1st class..aku dah siap tuka baju sume..then en. abg dah kene balik sbb waktu melawat smpi 7.30 mlm je..aku sedih..tp terpaksa bg die balik jgk..die kate esoknye die dtg balik...aku pun baring je la...sementara tu..tangan aku yg dorg cucuk jarum utk drip air tu terase sengal2..sakit gak la kan..tp aku ignore je...tak smpi 10 minit aku baring..mak aku smpi...bawak kain batik n tshirt...kot nak salin2 lepas mandi...pastu borak ngn mak aku jap...then nurse kat ctu dtg kat tmpt aku n kate wad first class 4 katil dah ade kosong..so mak aku g uruskan jap..then nurse tu tolak aku g WAD 14 plak...tak smpi 30 minit aku dok kat WAD 12 tu dah kene transfer WAD 14 pulak...

dipendekkan cite..mlm tu aku masih belum dioperate...doc kate mungkin esok pagi jam 8.00 pagi...

8/12/2010 :

pagi ari rabu ni aku tersedar beberapa kali sbb doc n nurse kejap2 dtg...tuka air la..check perut aku la...tekan2 perut...pastu blah..aku lelap jap g...dtg balik..smpi ke pagi..huhuh...dah pukul 8 pagi tu aku tunggu je kot2 turn aku nak dioperate dah smpi..sekali smpi ke ptg tggu tak smpi2 jgk turn aku...smpi en. abg dah dtg tgk aku pun aku masih belum dioperate lagi...dalam kul 4 camtu..doc masuk...tekan2 lagi perut aku...then bapak aku tny..agak2 kul bape aku akan dioperate...doc kate mebi lagi 2 jam..aku dah debar...tambah2 lagi baju bedah tu dah ade kat meja depan katil aku...huhu...aku pun dok nyembang la ngn en. abg...tot tet tot tet ngn die...ngn apak aku..pastu dalam kul 5 camtu nurse masuk...sbb nak cabut jarum yg kat tgn kiri aku yg utk drip air tu..sbb dah bengkak..dah block kot..aku punye urat mmg halus..so susah nak cari urat..dorg nak pakai jarum yg besar..mmg tak lepas la..sakit nye tuhan je yg tau...sllu aku tak nangis pun kalo nak cucuk jarum tu...tp aritu..mmg aku nangis la..malu wehh..en. abg tgk aku nangis..wahahha..kali ke 5 cuba baru boleh..tu pun doc buat kat pelipat tgn..abis tu camne aku nak lipat tangan..nak tuka baju..nak makan..hurmm..pastu mase aku nangis2 tu..en. abg yg cool kan aku...buat lawak..aku dah cool skit..kul 6.30 pm..nurse masuk..n ckp "ok...tuka baju" aku dah gulpppp...takut nye..tuka la pakai baju bedah...pastu baring atas katil bedah..kaler biru...huhuh..

yg bestnye..en. abg and apak aku ade disaat2 aku berdebar tu..en. abg follow je smpi bilik bedah..kemudian baru apak aku follow..dah pindah katil sume..saat yang mendebarkan dan sayu skit bile...aku dah ditolak utk masuk ke dalam bilik bedah dimana en. abg n abah aku tak boleh masuk dh...dlam bilik bedah tu pulak..Doctor Zul (doctor bius) bengang sbb doctor yg cucuk jarum kat pelipat tangan aku cucuk tak betul..die kate sian kat aku sbb sakit...

cuak wehhhh..masuk bilik bedah..kiri kanan aku org yang dah dibedah je...aku je belum..huhu....aku duk dalam bilik bedah tu smpi doctor zul tu dtg balik sbb die g solat Maghrib dulu...pastu baru die dtg n cabut balik jarum kat tgn aku..n nak ganti baru...tp doctor zul ni sgttttt baikkkk...tak kasar pun..pastu die pun tau urat aku kecik..n tuka pakai jarum utk baby punye..hohoho..baru lepas..n tak sakit..then aku ditolak masuk bilik bedah yg mmg utk bedah tu...pindah baring atas tempat bedah...then tangan kiri kanan kene letak kat tmpt letak tangan..pastu doctor zul tu kate "ok dik..mengucap ye..selawat bnyk2..sy nak inject ubat bius ni...jgn takut ye..kite bukan ah long..kite nak tolong" lawak tul doc ni..huhu..tak sempat kire smpi 3 aku dah padam..mmg tak sedar ape...tup2 aku sedar..aku merengek2..n menangis..pastu aku dgr nurse tu pnggil doctor zul ckp "doctor..patient sakit"..huhu..mmg kuat gile ubat bius..even dah sedar pun still mamai lagi..huhuh...

pastu dorg tolak aku kuar..mase kuar dari bilik bedah tu..dari jauh aku dah nmpk en. abg n abah aku....aku lega..sbb aku ingat en. abg dah balik..upenye die tunggu aku smpi abis bedah..aku bedah jam 7.15 malam kuar wad bedah jam 8.45 malam...kejap je kan..huhuh..pindah balik masuk wad aku duduk tu..tuka katil..salin baju sume nurse yg buat...pastu aku dok merengek2..kejap2 air mata mengalir..huhu..yg aku dgr en. abg tny nurse "nurse..die tak boleh makan lagi ke?smpi bile ye?" huhuh..pastu en. abg duk je di sisi aku...

esoknye tu...pg2 nurse dah masuk utk dressing katil...aku dipaksa utk bangun..mak aihhh..sakit wehhhh..sakit sgt...ye la..pg tu kite baru lepas operation..dah kene bangun...sakit kot...pastu bile dah bangun tu..aku kene turun dari katil..then jalan pegi toilet...sakit...hurmm..tak dpt bayangkan mcmane sakitnye mase tu..pastu nak naik katil n baring lagi..huhuh...

pendek cite...ptg tu doc dtg n bukak tampal operation aku tu n kate aku dah boleh balik petang tu...pastu bapak aku mintak permission utk duk lagi sehari..lulus..pastu en. abg smpi ptg tu..esok petangnye aku dah discharge dari wad..n menjalani cuti selama 2 minggu..

dan selama aku bercuti ni la...kerja kahwin aku terpaksa ditangguhkan..huhu..bnyk benda yang tergendala....

TAMMAT

notakakicomel : susunan cite tak berapa menarik sbb entry ni aku dah simpan buat pekasam sikit punye la lame..dri kuar wad lagi..huhuh..asyik draft je..

notakakicomel 2 : jap g sy nak wat entry mcmana en. abg jage sy di hospital aritu..hehe..

Monday, November 29, 2010

.::.kerja kahwin Part 1 - kain nikah n sanding.::.

Salam,

Hai jelitawan!

semalam hari ahad bersamaan ngn 28/11/2010..aku n en. abg telah melaksanakan misi utk persiapan perkahwinan kami…pagi ahad tu..en. abg datang amik kul 12..pagi tu aku dah bitau mak ayah aku lagi sekali yg aku nak kuar ngn en. abg pegi beli kain baju nikah kami…then mak aku ckp “arini tak silap mama ade pameran pengantin..kat mane tah..PWTC kot..” aku baru teringat..ha’ah la..ade pameran pengantin..cantik gak..boleh singgah..mane la tau kot2 jmp yg boleh kami book…n lagi best…sbb kali pertama pegi pameran pengantin ngn en. abg..terasa betul2 nak kawen..eh..memang la betul2 nak kawen..takkan memain lak kot..heheh..semlm jmp aku dah bagi sijil kursus kahwin aritu…n borang nikah..yeayyy!!kami dah boleh kawen..heheheh…tak sabar nak suruh en. abg isi…abg..cepat2 isi tau…nnt pas kat syg tau..pastu boleh kawen dah..wohaaa!gile tak menyabar aku nih…sabar2…

tghari tu kami pergi ke The Mall..cadang nak parking kat PWTC je..tp memandangkan aku sndri tak penah parking kat PWTC tu..aku pun tak tau parking die kat belah mane..walaupun berjuta kali dah aku lalu jalan tu tiap kali nak g the mall kan..huhuh..last2 aku decide pergi The Mall je..parking kat ctu…oh ye…en. abg dah merasmikan Spek Ray Ban baru die…ouhhhh…hensem!ai jatuh cinta lagi!terase dihargai je bile die pakai pemberian aku..heheh…pastu smpi kat The Mall, aku tny en. abg..lapar tak..die kate lapar..aku pun ajak die g makan dulu kat CRS…chicken rice shop..hehe…makan2..sembang2…gelak2…pastu makan..pastu sembang..pastu bayar..pastu kuar jalan2 dalam the mall…dah kebetulan ade kat the mall..aku ajak en. abg teman aku g wat manicure..en. abg dengan setianya teman..walaupun die sbnrnye dah boring..hehhee..adinda mintak mahap ye kanda…pastu tgh2 buat manicure tu aku tgk kat luar hujan lebat..aku dah harap2 dah hujan reda lepas buat manicure tu..sbb nak lintas g PWTC pulak.nasib baik hujan reda lepas tu..so kami pun tanpa buang masa *walaupun sblm tu dah buang masa* gerak g PWTC pulak…smpi kat PWTC tgk tak la ramai sgt org kat pameran pengantin..tak mcm seblm nih..smpi aku rase nak pitam…huhuhu…tp ramai India la pulak..sbb pameran pengantin satu malaysia..hurmmm..msuk2 tu..kami pun mula la pengembaraan dari booth pertama smpi ke hujung booth..tawaf pameran pengantin tu n collect sebnyk mungkin brochure..walaupun brochure yg same..hahhah..yang aku herannye..ramai vendors kat ctu kate..”eh..akak bukan yg dtg semlm tu ke?”mak aihhh..akak semlm kat cheras dik uiii..celah mane pulak ko nampak muka akak kat ctu?chettt…ramai sgt ke yg copycat muke haku?huhuh..jalan punye jalan punye jalan..singgah punye singgah..tny itu tny ini..discuss itu ini..tny en.abg…kali ni aku takde bnyk sgt yg berkenan..especially bab kad n pelamin…erghhh…disebabkan aku mencari photographer…sekali tersinggah kat satu booth photography ni..one of bienda n dia fadilla pny photog…aku n en. abg pun duduk n discuss few things ngn photog tu…en. abg pun mcm setuju if aku pilih die utk photog…sbb kan..pakej die yg die bagi tu…bnyk kasi freeeeeee oooooo…tu yg wa mau tu…hehehe..dengan itu..aku pun telah membooking photog tu dengan jayanya…deposit paid RM 300….plan nak cari videographer..tp hati aku kate..tggu je respons dari abg videographer yg aku dah berkenan sgt ngn hasil keje die tu…jgn gopoh book videographer…sbb bnyk nye videographer yg aku tny kat pameran pengantin tu harga die..mak aihhh..aku ase kalo nak gadai bulu kaki pun tak laku kot…nak kate editing cntik ke tak..tak berape sgt..pd pndngan aku la..pd pndgn korang..ok la kot..tp aku tetap nak jgk brader tu…last2..smlm hasil di pameran pengantin aku cume dapat booking photographer je..alhamdulillah..aku tak yah pening2 pale dah nak pk photog..

kami duduk kat pameran pengantin tu je dah dekat 5 jam…pstu baru teringat kain baju nikah tak pegi cari lagi..aku pun kuar dari situ n patah balik kat the mall..bayar parking n terus shoot pegi jalan TAR pulak..sib baik kl semlm tak jem..kalo tak..sakit hati je…pegi semua house..parking..pstu jalan kaki pergi ke Euro Moda…masuk semlm dah 3 kali aku pegi situ..kali pertama pergi ngn opismate..cuci mate..kali kedua pergi ngn en. abg..dah buat pilihan..kali ke 3 pegi semlm mmg utk beli je la kan..heheh..akak tu pun dah kenal aku dah..hehe..die yg entertain kami semlm…best ngn akak tu..sempoi je..pastu kami pun pilih la kain baju nikah yang aritu tu…confirm…pastu pegi tingkat atas pulak…utk cari kain nak buat baju sanding…pilih punye pilih…bincang ngn en. abg..n setelah beberapa kali badan kene balut ngn kain2 kat situ…and setelah aku tunjuk design baju yang aku nak kat akak tu..makanya…telah selamat la menghabiskan sebanyak RM 2308.00 untuk persalinan nikah n sanding…nak tempah terus..tp tailor tu pulak takde…makanya..kain tu dibawak balik dulu la…kuar dari euro moda dah pukul 8.30 malam..en. abg ckp “eh..td masuk kedai siang..kuar kedai dah malam” wahahah..en. abg..saye bahagia sgt ngn awak tahu!

mase tgh pilih2 kain..ade akak kat ctu ckp…beruntung aku dpt en. abg..lelaki yg senang utk dibawa berbincang n boleh buat keputusan..yang tak bnyk kerenah..alhamdulillah…aku sendiri rase beruntung sgt dpt en. abg…tgk muke die je hati aku dah bunga2…tak tau la..mungkin itu lah bahagia…terima kasih Ya Allah..mengurniakan dia dalam hidupku…

balik semlm singgah jusco..makan..sbb aku dah rase mcm nak pitam…badan aku rase tak selesa..kepala pening..jadinye..singgah jusco..makan kat johnnys…heheh…best sgt..dpt makan ngn en. abg…yela..org bercinta jarak jauh cam kami n jarang2 jmp ni..mmg setiap saat rase sgt berharga…dpt duk makan dekat2 pun jadi la..pendek kate..dpt bau perfume die pun dah kire beruntung la tu..huhuh..selesai makan..en. abg anta balik..smpi umah kul 10…ujan…apak aku ajak en. abg masuk dulu…heheh…buat air utk en. abg..tunjuk2 kain kat mak apak aku…pastu en. abg duk tgk2 balik brochure pameran pengantin…sembang2…pastu kul 11 en. abg mintak izin nak balik…*saya rindu die!!*

jadinye..dengan berakhirnye hari ahad semlm…maka..beberapa perkara telah selesai..jom review skit :

1. photographer – Booked!

2. Kain nikah - Done!

3. Kain Sanding – Done!

dan pagi tadi…dengan jayanya..saya telah tidak menghadirkan diri ke tempat kerja sbb sangat penat..ouhhh..tp harini..pagi2 check email…rase HEPI sbb abg videographer yg aku idam2 kan tu respons email aku..discuss few things ngn die..n kul 4.00 petang td..terus aku pegi bank and bank in kan deposit…so..maka..dengan itu…selesai sudah satu perkara…iaitu videographer…deposit paid RM 500.00…alhamdulillah…moga perjalanan selepas ini dipermudahkan lagi…aminnn…

notakakicomel : abg!!rindu!!!ishhhhh…parah…

sabtu bersama bakal suami dan juga bakal Mertua!

salam,

hello peeps,

cewah2..tajuk entri tak menahan kan??huhuh..eh betul ape!heheh..tetibe je takde idea..wahahah…camne nak cite ye?ok..sabtu lepas bertarikh 27/11/2010..en. abg ajak pegi kenduri kawen anak sepupu mak die…eh!betul ke nih?errr..sepupu mak die punye anak…eh!err..betul la kot..bukan same ke?pagi tu dalam kul 10, aku bitau la mak apak aku yg fmly en. abg ajak aku g kenduri kat cheras..taman megah…*sumpah aku tak hengat jalan* pastu aku pun mandi2..pakai baju..cat muka kasi nmpk mcm muka org skit…pastu aku dgr riuh rendah kat bawah..upenye dorg dah smpi..aku pun pe lagi..sib baik time tu mmg dah siap n dah capai handbag utk terus turun ke bawah..takde la dorg dok menunggu kat bawah kan..ingatkan kejap je ..skli mak haku boleh bantai menyembang pulak dah…dok bincang2 tarikh..bincang2 pasal kenduri kawen anak mak aku and anak mak die..aku n en. abg la maknenye tu kan?heheh..yela..nak jmp bukan senang..lain la kalo rumah kami ni sekangkang kucing…boleh la kejap2 menyinggah..ni jauh jgk la…jdinye bile berpeluang untuk jmp tu..terus la bincang2 kan…dorg bantai menyembang..yang aku dok menggatal ngn anak mak die..a.k.a tunang aku la..wahahah…sempat lagi wehh..dok main2 mata..gatal!wahaha..pastu dari kul 11 lebih lajak smpi kat kul 12.30…so bapak en. abg mintak izin la nak culik aku bawak g kenduri…hohoh..mak ayah aku pun aritu ade kenduri jgk..kat jalan gurney…pastu pagi tu mak n apak aku kate nak terus ke MAHA lepas kenduri..dorg tny aku nak ikut tak?aku ckp la nak..sekli mak aku kate “ tak yah la ikut..awk dah ikut dorg..nnt nak balik lagi..tak tau balik kul bape..penat je nnt..tak yah la ikut..awk g la kuar jalan2 dulu ngn yus..kot2 awak ngn die nak g tgk baju ke?” wahhhh..haku cam terkesima kejap..betul ke mak haku yg ckp camtu tu?bile aku dgr betul2..eh..mmg betul la mak aku ckp camtu..bagi green lite lagi..sokka sokka…heheh…

naik kete..babai2 mak apak aku..then dlm kete..aku dah pening tgk MAP kat kad kahwin tu..humangaih…punye la ringkas petanye..aku kat belakang dah pening2 lalat dah..aku ni sejak2 boleh bawak kete..aku mmg tak leh dok belakang..aku cepat pening..cepat penat..tak tau la nape…mmg rase mcm nak muntah pun ade..tp disebabkan bakal bapak mertua aku pun tak leh dok belakang..aku duk la belakang..takkan la ko gedik2 jgk nak duduk kat sebelah kan…kalo la boleh duk kat tgh2 tmpt gear tu..dah lame aku duk situ..wahahah..nak jgk berkepit ngn en. abg…pastu aku pun ape lagi..berbekalkan GPS kat enpon aku..aku pun taip la TAMAN MEGAH..sib baik hado..kalo tak..alamatnye kitorg tumpang la mane2 kenduri yg ade haritu..wohaa!dari kul 12.30 smpi kul 1. lebih kot baru kitorg smpi kat tmpt kenduri..ko tak tau..cheras tu kan besau…haku ni pulak tak khatam lagi sepenuhnye jalan2 kat mesia nih…tu yg boleh pakat pusing cheras sekali baru boleh jmp tol batu 9..heheh..pastu aku dah tanak tgk kad..sbb aku dah rase lapo yang hamat dah!kang ngn kad2 tu haku kunyah kang…huhu..en. abg pulak sgt la sabar memandu..padahal aku dah tau dah…jap lagi die nih mesti sakit pale…dok bergaduh 2 beranak ngn bapak die kat seblh..wahaha..dalam pde tu..aku dok usha je en. abg…ape gune ade cermin lam kete tu beb..men2 mate lagi ngn en. abg..wahahah…

smpi tempat kenduri..aku dah rase lega nyeeee…turun2 kete..kami jalan beriringan…*tp nak masuk lorong umah pengantin tak boleh la berdua..tak muat koooo* pastu org tny..ni ke yg kawen aritu..wahahah…tak kawen lagi tak bleh pegi kenduri sekali ke? :( tp aku hny mampu tersenyum..kang aku ckp ha’ah kang..mak die pelik pulak..smpi2 tu terus g terjah kat tmpt makan…lapar…aku ni ade satu penyakit yg mmg tak leh diubati..penyakit suke berkepit ngn en. abg kalo kat kenduri…apehal tah!aku pun tak tau…dah tu kalo boleh makan smbil tgk muke die lagi aku suke..apehal eh?angau kot!wohaa!serius!tak tipuuuu!!hurmmm…cinta oh cinta…*merepek sudah*

dah makan2 tu..takde la terus balik kan..sbb tu kan majlis sedara mara dorg…mesti la tggu..lepak2..dok nyembang kan..tp aku tau..en. abg pun cume ade aku je sebagai teman utk die ngusik2…jadi model…nyembang2..gelak2..jadinye die pun tak leh gak nak tnggal aku sorg2..sbb die pun takde kawan lain kat kenduri tu…wahahah…cume nye bile DSLR dah berada di tangan die..mule la..pengantin tu pun tetibe dapat sorg photographer tak bergaji aritu..iaitu en. abg…aku pun die tinggal..sob sob sob…dah tu..die nak ngambik gambar..takkan aku nak menempek jgk sblh die…ishh..ai tak la teruk smpi tak reti bawak diri langsung kan…mak apak n mak tok die ade..aku pun nyembang la ngn dorg..tp ai tau..en. abg tak boleh tinggal aku lelame punye la…kan abg kan kan kan kan?heheh…pastu dalam kul 4 camtu kot..kitorg pun gerak la balik..tp bukan balik umah..g shah alam..sbb dorg balik sabak ari isnin..sbb nye…esoknye tu aku ade date ngn en. abg plus misi yang perlu diselesaikan..nak ke shah alam tu pulak hujan lebat gile wehhh..aku kat belakang dah macm garfield kekenyangan tahap agung dah..tu yg mate pun sipi2 je terpejam…tp disebabkan aku peneman en. abg yg paling setia sekali..aku tahan je ngantuk aku..sbb aku tau..en. abg mesti sakit pale punye..aku tny die..abg sakit pale ke?die kate die pening..seeee..seee..kan aku dah kate..die tak leh punye..cepat sakit pale kalo drive…main2 mate lagi..hehe..cadang nak g umah angah die..tp kol tak angkat2…tuka plan ke umah mak ndak die kat area2 situ jgk…smpi2 tu lepak umah mak ndak die jap…pastu dlm kul 6 lebih tu gerak pegi alam sentral..kali ni aku kuar ngn en. abg je…yeayyyy!!dah boleh dok seblh en.abg…aku mmg suke ngendeng2 ngn en. abg..nape tah..penyakit jgk kot…seronok..heheh…g alam sentral..jalan2..aku mmg dah plan nak bg en. abg surprise…sbb dah lame en. abg ngiyau2 ngn aku nak bende tu..tp aku buat dunno je..smpi en. abg dah tak mintak dah..heheh…syg mintak maaf eh abg..lambat bagi..kumpul duit dulu..hehe…alhamdulillah..ade rezeki lebih skit..tu yg plan nak bg en. abg surprise tu…jalan2..skli aku tarik die g kat optical england…aku ckp ngn die “syg nak beli kan abg spek RAY BAN” terus muke en. abg ceria sgt..wahhh..aku suke tgk muke die surprise camtu..hhehehe…rase bahagia dapat gembirakan die…

tp..mcm biase la..en. abg mmg bab pilih ni die lame skit..aku layankan aje…then dah pilih2..die kenan..aku pun beli utk die..pastu jalan2..aku terjebak masuk ke POH KONG..ape lg..mmg selamat menabur duit kat situ la jawabnye…huhuhu…takpe…reward utk diri sndri…dah lame tak beli pape utk diri sndri..eh yeke?!cam tipu je..heheheh…g makan..pastu dah kul 10..balik…sekli aku smpi umah kul 11 kooo..aku dah risau dah kot apak aku bising kat laki aku sbb anta lambat..aku tgk bapak aku jengah dari sliding door..pastu bukak2 pintu..bapak aku kate..”kami pun baru je smpi…”upenye dorg baru balik dari MAHA..fuhhh..lega…hehehe..pastu en. abg pun balik ke rumah angah die di shah alam untuk dapatkan rehat secukupnye sbb esoknye die nak layan kerenah aku sehari suntuk pulak..wahahha…aku ase malam tu aku tido mmg sorgaaaa…smpi en. abg kol pun aku tak sedar..mmg tido!huhuhu….

bersambung entry seterusnye…

Tuesday, November 23, 2010

next step

salam,

Hai cantik jelita!

hurmmm..sejak2 kurun ke 20 nih..aku makin malas nak update blog...erghhh...ekceli bnyk nak story mory..tp bile bukak je blog...terus idea aku tu hilang di tiup angin lalu..hahah..merepek! ;p  ok...aritu dah cite pasal kursus kawen kan?pade sesape yang dah bertunang or dah plan nak bertunang or tgh hangat2 tahi ayam bercinta tu..sila la pergi kursus kawen awal2 ye..eh!jap!aku ase lebih better pegi mase dah bertunang..mse bercinta ni tak rase sgt hangatnye duk dalam dewan tu dengar ceramah pasal....pasal hape lagi..pasal kawen la!huhuh...hangat segalanye..especially bontot..sebab duduk lame sgt....hahahah...bukan ape..dinasihatkan pegi mase korg dah bertunang sbb kan....input yang korg dpt tu lebih 'in' dalam pale hotak nih...lebih korang take note la ape yg ustaz2 tu ckp...kalo pegi time bercinta ni...tak rase ape pun..kot!tak tau la..depends pade korg2 la kan..sbb aku pegi mase aku dah bertunang....bile dgr ape yg ustaz2 ustazah tu smpi kan..bende tu lebih 'in' lam pale hotak aku nih walaupun tahan ngantuk n sakit bontot yang hamat...tp paham n menusuk kalbu ape yg mereka2 sampaikan.....tak tau la kalo org lain kan..tp for me...smpi skrg masih terngiang2 ape yg ustaz2 ustazah tu ckp...hopefully kekal ingat smpi bile2...antara isi kandungan ceramah kursus kawen aritu :

1.     pasal kesihatan pasangan :

dah tau nak kawen..kene la jage kesihatan...sebelum kawen..pegi wat HIV test dulu...in case kalo pasangan yg pegi buat HIV test tu positive..bukan la bermakna tak boleh kawen...pasangan akan dijalani ujian darah sebnyk 3 peringkat..in case betul2 positive HIV...akan dirujuk ke PAKAR...then pulak..dirujuk ke bahagian kaunseling...bukan utk dihasut..tp utk diterangkan risiko2 yang akan berlaku sekiranya pasangan meneruskan niat utk berkahwin...kalo time tu pasangan tu buat decision tak kawen..tak kawen la mereka..tp ade jgk pasangan yg still teruskan perkahwinan tu...dalam 3 kes...1 kes je yg pasangan batalkan perkahwinan...seeee...hebatnya cinta!you die ai die jgk la kununnye..tp besar pengorbanan pasangan yang tetap teruskan perkahwinan walaupun dah tau berisiko tinggi kan...masing2 punye keputusan..kite takde hak nak pertikaikan or merendah2 kan keputusan mereka tu....then pulak..kesihatan mase preggy...pun perlu diambil kira...dari mule kandungan hingga la bersalin..breastfeed..sume diterangkan...

 

2.     Akhlak :

mase ustaz ni masuk kan..aku ingat dah bosan dah..abis la..tersengguk2 la aku...dah la kitorg drpd duk belakang skli..kene panggil duk kat depan..ala..biase la...adat la kan..pegi kursus ke seminar ke..mesti kerusi depan sekali tu la yg mmg kosong tak berpenghuni..jadinye aku la yg kene duduk dpn tu..perghhh..mmg padu la suara2 yg masuk tinge aku...terus ke tangkai hati..cewah..ok..benti merepek!sambung balik..ustaz tu kate..akhlak ni adalah peribadi yg baik2..contoh nye...suami ade masalah..isteri bantu...isteri sakit..suami jage...maka..beruntunglah mereka2 yg mempnyai suami/isteri yg mcmtu...bnyk lagi contoh2 yang die bagi...ustaz ni best..ceramah die lawak2 je...satu pesan die yg aku ingat..dalam perkahwinan..tak sumenye indah..n tak sumenye pahit...sedangkan lidah lagi tergigit....ini pula suami isteri...kan dah ternyanyi lagu p.ramlee..huhuh...die kate..ape pun..dalam rumahtangga...perkara yang pertama2 sekali kene ade dalam diri suami dan isteri tu adalah..SABAR!kerana sabarla yang akan menyelamatkan rumahtangga tu...soalnya disini...pasangan seringkali mengucapkan "smpi bile nak sabar?" mmg kite sndiri pun tak leh nak sabar lam menghadapi sesuatu situasi yang tegang tu sentiasa kan..tp itulah resam rumah tangga..kene bnyk bnyk bnyk bnyk bnyk x 1000juta sabar....sabar la smpi bile2...tp jgn la smpi kene sepak terajang ngn laki pun masih nak sabar lagi kan..sabar bertempat la..gadoh2 manje tu biase la..huhuh...

 

3.    Kewangan :

setiap pasangan yang nak berkahwin n yang baru kawen akan mengalami masalah nih...masalah duit...mmg betul pun...kebanyakkan punca perceraian adalah kerana duit...seeee..sape kate duit tu tak penting?penting..duit bukan segala2nye..tp segala2nye memerlukan duit..korg pahamkan sndri la e...jadinye..sebelum kawen ni...kene bincang ngn pasangan....bajet utk kawen berapa..utk barang sekian2 berapa..jgn mintak bnd yang bukan2..lain la kalo laki korg tu dato' ke...tan sri ke...tokey balak ke....or laki korg tu sheikh muszaphar tu ke...boleh la korg nak mintak hantaran serba berdiri ke..serba baring ke...lantak la kan..tp kalo laki kite ni keje setakat biase2...keje goyang2 kaki kat pejabat ke...keje biase2..keje yg cukup2 makan...kene la timbang dan rase...jgn la nak jgk2..ko nak suruh die gadai ape?bulu ketiak mahupun bulu kaki die pun tak laku...jadinye..bincang baik2...korg pun satu..mengada2..."nnt kawen..ayang nak hantaran serba berlari...pastu ayang nak pelamin yang 4 kali ganda dari anak naza punye wedding..ayang nak kite bersanding kat ballroom hotel yang paling besar..yang paling cantik skli...ayang nak pakaian kite made-to-measure...kain import dari italy...rekaan designer tersohor kat mesia nih...lagi kasut pulak..ayang nak pakai kasut paling kurang pun Christian Laboutin (yang harga die boleh beli 2 kereta proton saga baru dengan 2 kali bayar je...) atau pun kasut Roger Vivier (yang ni korg kate paling kurang?harga die je dah 900 pounds (go figure sendirik la eh!)...ermmm..hantaran pulak ayang nak paling kurang kene ade satu dari LV, satu dari Anya Hindmarch, satu dari Salvatore Ferragamo..satu dari Mulberry..satu dari Coach...photographer ayang nak yg paling hebat...nak lebih kurang dalam 10 photographer..5 videographer...bla bla bla...yada yada yada..etc"  kalo ini la permintaan korang..laki korg tu lebih rela mati dari kawen ngn korg tau...ingat ye kawan2...kawen ni bukan setakat utk harini atau esok lusa..kawen ini utk smpi bile2...jadinye...kalo dari mule kite dah silap langkah..maka pincang lah sebuah institusi kekeluargaan....kalo korg nak macam yang aku sebut kan td tu...gune duit sendri..sbb kenduri seblh perempuan ni tanggungjawab perempuan tu n family perempuan tu sndri..kenape laki korg pulak yg kene bagi korg duit utk laksanakan impian korg yg kalah anak raja tu?

rancang la perkahwinan korg tu fit ngn bajet korg...seriusly..marriage is just not about how people will adore ur wedding..ur attire..but marriage is about life after the two of u being together...life after marriage is what people shud worry!kenduri kawen kemain gah..tup2..sebulan dua dah bercerai...itu sume bukan menandakan kebahagiaan...buat yg sepatutnye je...knp perkahwinan menjadi rumit sbb duit?sbb kehendak kite mengatasi segala2nye...especially kite yg perempuan ni..wedding nak gah sesaje...tp tanggungjawab sebagai isteri lepas tu?tolak tepi..eh!panjang pulak cite pasal kewangan ni kan..tp betul..ape pun..bincang dulu ngn lelaki....hantaran tak perlu smpi 10K..dengan alasan nak gune utk kenduri...hello!hukum mane yg korg pakai mengatakan duit kenduri seblh perempuan pihak lelaki yang bagi?mazhab mane korg ikut?korg punye kenduri..korg sndri yg kuar duit..jgn libatkan pihak lelaki..sbb dorg pun ade kenduri sblh dorg jgk..jgn kerana ikut adat...ikut org..rumah tangga korg pun tak tentu hala...jgn jgn dan jgn....honestly speaking...aku n en. abg sgt2 bnyk discuss about our wedding...and buat ape yg kami mampu sedaya kami utk buat yg terbaik...yang penting..kami nikah!ustaz tu pesan..jgn sume kite nak lelaki yang tanggung lepas kawen...dah tau laki tu kurang berkemampuan dari segi duit.bantu...kalo dah kete pun die bayar..umah die bayar...bil2 sume die bayar...makan pakai duit dapur pun die..abis..ape yg die tinggal?silap2 seluar dalam koyak pun die tamo tuka tau...kesian kan?jadinye..kite sebagai isteri..belajar membantu suami...kalo die dah bayar kete n umah..ape salahnye kite tolong bayar bil2...kite pun same2 pakai kan...ape salahnye duit minyak kete kite tolong kadang2...tak salah pun...maka...beruntunglah kamu2 yang mempunyai isteri sebegitu.. (saye sendiri bercita2 utk jadi yang terbaik buat en. abg...dan membantu mane yang sy mampu bantu)....

 

ok..dah cukup...panjang bebeno aku bebel...kalo korg penat bace...pangkah je kat atas tu...huhuhu...

aku n en. abg dah move ke next step iaitu membooking segala yang boleh dibooking...konsep wedding dah finalise..and en. abg dah sgt suke...teruja sume ade la kat muke die tu..sengih2 je manjang...and...kami adalah WP utk wedding kami sndri...join venture berdua..idea pun share berdua...alhamdulillah...tak susah utk mendapat kata sepakat walaupun kadang bertekak...lupe nak cite ngn korang..ingat tak aku ade cite aku pegi pameran pengantin kat klcc aritu?aku dengan gelojohnye telah membooking kad kahwin....mmg sgt cantik..harganya 1.00 MYR sekeping..aku pun booking utk 2000 keping...total 1650 MYR...dah booking baru aku bitau en. abg..en. abg ape lagi...meroyan la die..die tak setuju..katenye terlalu mahal..die kate..kenape nak bg kad yang mahal2?membazir..org buang dah lepas tu..hrmmm...mule2 tu aku sentap wehhh..ye la..tu la namenye mengikut kehendak hati...tp bile aku pk2 balik..ade betulnye...and kami dah jmp kad kawen yg murah and total for 2000 keping baru 800 MYR...seee..jimat separuh wehhh...so another half tu boleh la spend utk bende lain..ingat...jgn gelojoh utk booking..survey dulu...aku dah terkena...sbb nafsu gelojoh aku pantang tgk bnd lawa skit...terus booking..tnp selidik dulu wang yg akan dibazirkan utk sekeping kad yg silap haribulan akan dikoyak2 oleh kucing peliharaan org yg terima kad aku..and lebih sedih kalo kucing aku sndri yg cakar2 kad aku tu....huhuhu...

sekarang ni..aku lebih berhati2 dalam membooking nih...firstly..aku survey2 dulu...then bitau en. abg...discuss..pastu it end up dengan satu keputusan samada kami akan hire vendor tu utk majlis kami atau tak...especially bab photog n videog...sbb kami nak kan org yang betul2 boleh cari angle yang cantik2 n edit lawa2..utk tatapan mata kami bile dah tua...kisah klasik utk masa depan kami sndri....tak salah kan?tp dalam bab videog n photog ni pun aku punye nafsu serakah tak boleh kawal lagi..nak amik smpi 4 5 org utk cover majlis aku...gile hape?nasib baik aku ni waras..sbb aku berpegang pade konsep...quality is more important then quantity..hire photog n videog ramai2 sekali pun tp it end up dgn low quality..sakit hati kan?jadi aku mengambil keputusan utk select the best photg n videog utk dihire...alhamdulillah..jmp...bukan ape..tak ke sakit hati..bile tgk video kawen n gmbr kawen kite nnt..bnyk org yg nyelit2...huhuhu...paling kuat pun..mungkin akan ade 2 photog and 2 videog je..tu pun mungkin je...percaya atau tak..korang akan pening selagi korg tak mula kan langkah pertama...tak senaraikan ape korg nak buat utk wedding..ape yg perlu korg amik kira...selagi korg tak mule kan langkah pertama utk majlis korg sndri..korang takkan tau nak buat ape dulu...so...move on!faster and faster...aku dah debar...sbb lagi bape hari dah nak masuk bulan 12..it means...hujung tahun...pastu ianya memerlukan cuma beberapa hari utk masuk 2011...aku akan semakin sibuk dan sibuk menjadi WP utk kedua2 majlis aku sndri...belajar utk jadi WP majlis sndri..mane tau..kalo2 nnt boleh jadi WP org lain pulak kan?cita2 aku jgk tu...

memandangkan laki ai bukanlah org kenamaan yang senang2 dapat sms or email or call utk ditaja...dan aku pun bukanlah artis tersohor tanah air utk senang2 dapat sponsor...jadinye..kene usaha la kan...two way communication ngn vendors pun sgt penting...jgn segan2 utk luahkan pendapat korg..jgn 100% setuju je ngn idea vendors...kite lebih tau ape yg kite nak..n vendors jugak lebih tau ape yg sesuai utk memenuhi kehendak kite...jadinye..kerjasama la ngn mereka...n mintak mereka pun bg kerjasama yang baik ngn kite..learn something new when u prepare for ur own wedding....

date wedding aku jgk dah difinalise kan..setelah berlaku beberapa kali pindaan...mak haku la nih...kejap nak tarikh tu..kejap nak tarikh ni...jadinye telah diawalkan lagi...aduhhh...seronok mmg la seronok..tp nye dalam mase yg same..aku takut jgk..hukhukhuk...chillex je la kan...makin aku tak leh dok diam la jawabnye...hari sabtu ni mebi en. abg akan turun sini lagi utk melaksanakan misi yang seterusnye pulak...hopefully en. abg dpt turun utk menjayakan misi tersebut...aminnn...

 

notakakicomel : aku dah ade ikan emas 2 ekor..ikan guppy bunting 2 ekor..ikan guppy jantan tenonet 2 ekor..and ikan dbkl sekor...sgt seronok tgk mereka berenang2 ke tepian..harap2 kali ni ikan ni long lasting la nyawanya..berbanding ngn sebelum2 ni...sume mati...tanak la camtu....aku ade ikan..ko hado???

nota-untuk-diri-sendiri : org sebuk buat preparation kawen..ko sebuk ngn ikan ko kan miza!

Monday, November 15, 2010

selesai satu bab..

Salam,

Hello peeps....

ehem2...lame nye tak berbelog kan...almaklumlah..ai bizi youuu..hahah..bz la sgt..ape yg dibizikan tah la...huhu..oh ye...entry di atas adalah berkaitan dengan hal wedding...ok..kursus kahwin dah setel semalam...alhamdulillah...dan sijil dimaklumkan boleh amik pada next 2 weeks...alahai..lambat la pulak..tapi bagus jgk...sbb mmg nak mintak en. abg datang next 2 weeks..so boleh la collect sijil tu bersama2..cewahh..skrg ni sume wat same2...alhamdulillah...jalan kami untuk ke gerbang perkahwinan dipermudahkan lagi...smooth je perjalanan nye buat mase nih...dah pergi kursus kahwin tu ok la..register pun kebetulan..pegi bukan yg swasta punye..yg under KPKK...so dapat la murah dalam RM 15.00 kan dari harga asal..which means dalam RM 65.00..tapi yg tak tahan nye is..hari first kelas start jam 8.30 pagi smpi kul 6.00 petang..aduhhh..kematu montot duk atas kerusi tu lame2..siyes wehh..oh ye..kursus tu hari sabtu..jadinye hari jumaat malam en. abg dah turun kl...pg2 sabtu tu die dtg amik aku pulak..mule2 nak suruh die tunggu kat tempat biase je..aku kuar bwk kete aku n parking kat tempat biase pastu naik kete die..konon nak pegi kul 7.30 la kan..skli die kate dah smpi around kul 7.30 tu kat tempat biase..aku pulak mase tu baru nak siap...then dgn selambenye aku suruh je die dtg amik aku kat umah..hahaha..sejak dari zaman kitorg bercinta smpi la dah bertunang ni hari sabtu hari tu adalah hari pertama en. abg amik aku kat umah!hahah..ok..mesti pelik kan??ye la..org dah tunang ni sllu nye kalo nak kuar jenjalan ke ape ke..dtg amik kat umah kan?tp aku tak..aku tak bagi..sbb aku tau mak aku tu jenis die camne...tanak la mulut org dok ngate kan...ye la..baru tunang..tp asyik dtg bertandang je kat umah pempuan...aku pun tak suke jgk sbnrnye..biar la jarang2 die dtg time tunang ni..tp time kawen kalo jarang2 jgk mmg aku tepuk dahi die la kan..huhu..kul 7.30 en. abg dah smpi umah aku...bapak aku jemput la die masuk..aku biar dorg sembang2 dulu..pastu kul 8 baru gerak..hahah.padahal urusetia tu dah tepon bitau pendaftaran sebelum kul 8..kami smpi kat tempat kursus tu jam 8.40..baik kan kami?hehehe..duk belakang skli..overall..kursus tu ok la..best la jgk..bnyk la info yg dpt...then ahad pulak dari kul 8.30 smpi la kul 1.00 tengahari je..yesss!!leh pegi jln2 lepas tu kan..hehe..en. abg ajak pegi jalan TAR sbb nak pegi tgk kain nak buat baju nikah n baju sanding..memandangkan kami tempah utk2 kedua2 baju.so kene la pilih2 kain kan...sejak2 dah ade DSLR ni..en. abg dah jd mcm photographer dah..heheh..bnyk betul gmbr aku die hamik...ehem!mestila..takkan gmbr pempuan lain pulak kan..heheh...mule2 tu nak pilih kaler off white..cantik jgk..tp en. abg kate..ape kate kite buat lain dari lain..ah sudah!warna ape pulak yg die nak nih...pilih punye pilih..last2 jmp warna yg sweet..yg penting bukan pink okeh...mase akak kat kedai kain tu try matchkan warna kain tu kat badan aku..terus en. abg ckp "syg!abg suke syg pakai kaler ni..kite amik warne ni k...tamau tuka2 dah.."seee..aku dah kate..en. abg bab warna baju mmg cerewet..thats why aku bawak die...senang cite..tp tak beli lagi..next 2 week baru nak g beli sume2...huhuh...

 

dah setel kursus kahwin ni rase lega sgt...sbb dah boleh proceed ngn bende lain...kene laju2.dah tak lame je lagi nih...borang kawen dah amik dah..yess!!nampak kan cam tak sabar nak kawen?bukan ape..dah bace bnyk blog b2b yg lain yg mane menekankan part paling stress ialah nak uruskan borang2 nikah..so aku amik pendekatan setel sumenye awal..lagi 3 bulan nak kawen..terus submit borang..

 

alhamdulillah..sumenye dipermudahkan oleh-Nya..kepada mereka2 yg nak kawen diluar sane...buat tindakan secepat yg mungkin...mase tak tunggu dah..jgn nnt stress n melibatkan hati bnyk pihak...percayala...kalo korg tak buat awal2...bile dah hujung2 tu..rase stress..tu yg asyik nak bergaduh je ngn pasangan..pastu mule la timbul rase tak serasi la ape la kan...hny sbb bnd2 kecik...

 

update later!daaa...

Monday, November 1, 2010

...kerinduan...

Ya Allah..

rindu ini terlalu berat untuk ku tanggung..

rindu ini sgt menyesakkan dada

namun..

aku bersyukur di atas rasa rindu ini...

kerana rindu ini anugerah - Mu yang cukup indah...

buat milikku yang teristimewa

yang juga anugerah dari - Mu...

buat mu yang tersayang..

moga dengan rasa rindu ini..

aku semakin mengenali erti cinta..

moga dengan rasa rindu ini.

aku semakin mengenali erti sayang..

moga dengan rasa rindu ini..

buat kau juga mengerti...

yang aku akan sentiasa mengingati mu..

di setiap langkah ku...

Tunangku...

sungguh.........

detik ini..aku sgt merindui kamu........................

 

notakakicomel : pergghhhhhh..berdiri segala bulu aku bile taip entry nih..en. abg..sy rindu awk sgt2 ouhhh..

notauntukdirisendiri : please tune back ur mind to normal!

Thursday, October 21, 2010

entry ni untuk NIDA TECIT..hekhekhek

Salam,

Cantik Jelita

entry ni aku buat khas untuk ngko tau nida tayunk..hohoho..menjawab pertanyaan ko pade entry aku yg "bermula sudah persiapan itu" tu...so meh aku bitau ko costing aku utk Engagement Day aritu...yang ni yang betul2 punye bajet...yang mmg dah tgk resit dah.. :

Drumroll please....*mintak penyepak*

Attire

Baju Tunang   -  RM 280.00 (Readymade)

Dokoh - RM 60.00 (yang gantung kat leher tu)

Tudung - RM 49.00

Veil - RM 60.00

TOTAL :  RM 449.00

 

MUA

Kak Amy : RM 250.00

TOTAL : RM 250.00

 

Photographer

Shafek and Member : RM 450.00 (+ outdoor photoshoot)

TOTAL : RM 450.00

 

Catering

Adam Catering : RM 800.00

Laksa - 100

Bihun - 100

Tea & Orange

Kuih Muih

TOTAL : RM 800.00

 

Canopy

Adam Catering : RM 700.00 ( for two Canopy)

TOTAL : RM 700.00

 

Cupcakes + TQ Stickers 122for Guests

Dinigifts : RM 122.60

TOTAL : RM 122.60

 

Miscellaneous Things

RM 600.00

TOTAL : RM 600.00

 

Barang-barang Hantaran

RM 2500.00

GRAND TOTAL FOR ENGAGEMENT DAY :  RM 5871.60

 

Disebabkan aku punye hantaran mmg bagi sekali je time tunang..dats why angka tu smpi bnyk tu..kalo ko bagi time tunang n nikah...tak la smpi bnyk tu...huhuhu...Miscellaneous things tu such as deko2 barang hantaran, manik2, labuci2, alas dulang, reben2, polisterin2 and etc...so dah boleh bajet utk majlis tunang ko nnt??heheh..

 

notakakicomel : hope it helps u nida... :)

notauntukdirisendiri : mak aii..bnyk jgk aku abis duit..dalam tak sedar..ahhah...simpan balik okeh...

bermula sudah persiapan itu.....

salam,

Selamat Pagi Jelita

hari ni dah 21/10/2010..hari batik kerajaan ..muhaahaha..semalam tido jam 8.30 malam..awal bukan?saje je...nak merasa tido seawal itu..huhu..tu pun terlajak tau...hekhekhek...ok lah...entry atas tu adalah tajuk pada keseluruhan entry ni *ape aku merepek ni*...huhu...ok...persiapan ape yg dah mule tu??ape lagi..persiapan kawen la...huhuh...from this time being...segala2nya yg ada dlm blog ni cerita pasal persiapan wedding aku je la...mesti korang jemu kan bace..dulu heboh cite pasal persiapan tunang..tak sempat blog ni nak rehat...dah cite pasal persiapan wedding pulak...kalo korang tak suke...sile bawa cursor anda ke tanda pangkah kat bucu atas sebelah kanan kaler merah dan klik sekali shj di situ utk keluar dari window ini...hahah...belog aku..aku punye suke la kan..nak cite pasal ape pun..*ayat cliche*

mari kite semak..ape yg aku dah buat persiapan...

1---> bunga pahar (200 kuntum) - 100 DIY..100 readymade...

ok..untuk bunga pahar..100 yg aku ckp DIY tu dah bermula pada 2 minggu lepas...dan dah siap hampir 50 kuntum...kelebet satu2 okeh...macam nak juling bijik mate haku nih...dari bentuk2 dawai..smpi bentuk kan jadi sekuntum bunga pastu ikat2 pulak kat lidi untuk jadi setangkai...potong2 riben...kain net utk letak telur...pinggang pun dah jadi cam ala2 nenek kebayan...aha...since tema dah ade..so senang aku nak buat keje..tema dah finalise minggu lepas..sbb mama dah desak2 suh find out theme secepat yg mungkin...sbb die nak cari kain utk penanggah die...(macm die yg kawen kan?haha) mama ai pun ade penanggah u..jangan memain..hahah...kain2 utk penanggah ai lain..ai yg beli sendiri nnt..bawak mereka berlima..mcm bawak anak2 hayam lak kan..ahhaha...

bukan senang nak decide tema...jenuh belek2 majalah...bukan majalah pengantin je..segala majalah aku belek...kalo boleh majalah cat2 rumah pun aku belek..nak tgk warna ape yg sesuai...en. abg pny ayat cliche "boleh syg..cantik je...tak pun nnt kite g try kat butik" a'ah..ye lah abg..try kat butik la..pegi cari kain la...pastu bile dah ade..engkau punye cerewet tu mmg buat haku hangin je..baik aku pilih sndiri..and opkos la kan aku mengambil kire warna kulit en. abg jgk..aku tak la kejam sgt nak pakai warna yg aku nampak cantik bile aku yg pakai...opkos la kene amik kire kacak atau tak die pakai nnt...kang org nampak bride je..groom je malap2...oh tidak...huhuh...jadinye tema dah finalise..and aku mmg fall in love ngn kaler tu dan dah muktamad jgk...hahah..yang lagi 100 bunga pahar readymade tu tnggu end of this month baru beli...

 

2---> MUA Nikah

review pasal MUA Nikah aku...ingat tak gmbr mase aku tunang aritu??tgk tak kat FB aku close up MUA tu make up camne?disebabkan aku terlalu berpuas hati ngn hasil keje MUA tu...aku hire die for the second time..harap2 takde org culik die date tu...kalo ade ai report polis!..tp bukan la utk tunang lagi..gile ke hape...opkos utk nikah..tp utk nikah nnt..aku tak la mekap gile cantik *perasan!!* cam tunang aritu..hahah..mekap yg agak2 boleh buat aku nampak suwit2 ayu2 gitu..tak mintak lebih pun...ala2 boleh buat nampak cam siti nurhaliza ok la..hahaha..sumpah mintak penyepak..dah booking die awal2 aritu..so kak AMY..ai love yu sooooo muchhy2 lahhhh...request bole?bawak nyiau akak skli time mekap nnt bole??hahah...nak picit2 die...

 

3---> MUA Reception

also dah book...harap2 jgk takde org culik die date tu nnt...haippp!!ai booking awal tau...jgn ade org culik tau...heheh...also puas hati ngn mekap die...*nak amik tiar zainal or ayang kamell??* danggg...abah and en. abg....bole kan???plishhh....

 

4---> Date Nikah

Ok...konon2 feel nak nikah malam..sbb nak mekap tu tak cair...(tapi kalo dah nervous berpeluh2 tu...ttp jgk cair..tak kire siang atau malam) huhuh...kalo nikah malam ni ala2 syahdu la sikit kan...tapiiiii..ade tapi nye...en. abg tanak...aku ase die tanak tu sbb die pk malam tu bknnye dpt tido umah aku pun..jadi sbb tu la kot die tanak nikah malam..hahah...*pandai ko je kan miza...*  jadinye...tak dapat la ai nak feel2 cam kuch kuch hota hai...jadi kuch2 hotak hang mak aku ckp kat aku...ishh..tak dapat la nak tgk bunga api time ai nikah malam..sbb ai nikah pagi...sob sob sob..org yg nak sponsor bunga api pun dah frust dah...sbb die pny bunga api tu yg macam nak bom satu mesia pny bunga api...yg org sllu pakai utk merdeka n new year tu...hiskkk...pak itam...sponsor je la..walaupun ai nikah pagi..pe salahnye pastu ade bunga api...boleh kejut org bangun tido terus...tak kire!hahah..date nikah dah finalise ngn my family n his family too...tu pun..mak aku yg pilih tarikh..aku ikut je...buatnye time nikah tu period...menjawab la laki aku gigit jari kaki nunggu..wohaaa!!dah tak pening2 pk psl date nikah n reception..

 

5---> Date Sanding

Also dah finalise jgk...hopefully ianya akan berjalan dengan lancar...amin

 

6---> MOH

Also dah ade..yunkkk..ko kalo tak dapat nak make it jgk..aku mmg merajuk ngn ko..ko kawen pun aku tanak dtg...tak pecaye ko buat la...huhuhu..aku dah book since bulan 6 aritu lagi...aku ckp ngn die..aku kawen..aku nak die jadi MOH aku...tak kire!!huhuh...harap sgt she can make it...sbb die ni satu2 nye bestie aku since skolah lagi...

 

7--->Bridesmaids

Dah select...yang aku nampak kawan susah senang aku la...since sekolah jgk..tak sangka mase aku nak tunang aritu...dorg bnyk gives idea..share anything ...faham aku...and mostly yg buat aku terharu..mereka ni kerap dtg umah aku utk tny progress persiapan...ade yg sponsor...thank u sooooo muchhhh...jadinye..mereka ini la yang aku lantik utk jadik bridesmaids aku nnt...baju korang pun aku dah select...nnt kite pegi beli k...

 

8---> Dewan

Dah jmp dewan yang comfy...err...persiapan utk DIY centerpiece each table dah ade...tinggal tak buat lagi..bahan pun dah ade...dewan tu tggu abah tny available or tak on my date..hopefully sgt available...

 

9---> Masjid for Nikah

Also dah tau nak nikah kat masjid mane..hahah...itupun sibuk jgk nak kire...heheh..

 

10---> Baju Nikah

haaa..yang ni aku nak cite ni...kain utk buat baju nikah yang aku dapat mase tunang aritu..aku plan nak tukar...tanak pakai warna tu..sbb takut malap pulak pengantin nye nnt..hahah...and setelah rundingan meja bulat berlaku antara aku n en. abg...maka kami telah sepakat utk tukar warna baju nikah kami...memandangkan baju melayu nikah utk die tu aku dah beli yang readymade pny..jadinye aku ckp ngn die...baju yg suppose to be baju nikah kami tu..kami akan buat baju raya utk tahun hadapan..memandangkan kami nikah sebelum raya puasa...merasa la aku berhari raya sebagai isteri..cewah cewahhh..ko miza..kemain lagi eh..haha..dan en. abg pun setuju utk menjadikan baju tu baju raya kami...jadinye...awal bulan depan pegi beli kain baju nikah yang baru and also baju melayu nikah yang baru....yeayyy..tercapai jgk hajat nak pakai kaler tu utk nikah..memandangkan hajat asal nak buat warna tu utk baju sanding..tp tak dipersetujui oleh bonda n ayahanda...jadi switch jadi kaler baju nikah...hahah..tak leh kate ape dah...

 

11---> Baju Sanding

since tema dah finalise...kain akan dibeli sekali ngn kain baju nikah (kopak..kopakk..kapakkk...kepakkkk...) oh ye..memandangkan hajat utk sewa shj baju sanding ni tak tercapai...atas sebab2 tertentu..maka telah sepakat jugak utk tempah...(kot anak kawen nnt boleh pakai balik baju aku kawen..hahah)termasuk la baju lelaki...pun ditempah juga....dah tempah nnt aku bitau bape bajet nye ye..heheh...dah dapat FD yang bagi price buat aku nak cium2 je FD tu..hahaha...okeh..yg tu tipu...mau kene tampar ngn en. abg aku cium lelaki lain selain abah aku...huhuhu...design pun dah bermain2 di kepala aku..tu yang hari2 kepala ni gatal je...haha...

 

12---> Pelamin

Dah book dengan DD...bukan DD Alias ye...harap maklum...die pny design..walawehhh...pengsan aku tgk..takut kang aku tamao turun dari pelamin jek kang..hahah...dah discuss ngn die few things...nak macam tu..nak macam ni...will it be like this?dont wanna like that...ok..mcam aku cerewet kan??ofkos la..dah name jadi WP utk wedding sendri..harus la aku camtu...

 

13---> Catering

Dah book jgk dgn Catering ni..price sgt reasonable...ok la pd yg tak buat gotong royong rewang segala bagai...harga die berpatutan..and dah ramai jgk yg amik ngn cater ni...so far..puas hati...will arrange next date utk meet up for discuss few things...WP utk wedding sndri..harus la rajin pegi appointment ngn vendors..mane tau lepas kawen kang aku meroyan nak jadi WP lagi..boleh la buat utk kenduri adik beradik laki aku pulak..heheh.

 

14---> OP

i found it!!i found it!!MBE team...adore ngn mereka ni dh lame dah...dah lame dah in target...hahah...memandang kan dah tgk portfolio mereka yg sgt lah superbb..pade aku la..pade korg mebi biase2 je kan..huhuh..dah dpt quotation dari mereka...alhamdulillah..fit my budget..cume tak jmp mereka lagi...setakat ni discuss thru mail je..PR tip top..response mereka sgt2 ASAP..tgh malam anta mail pun mereka layan jgk..pakai la BB kalo nak email smbil pejam mate..*promote nih* hahah...dah book mereka utk tarikh itu...tak bnyk kerenah deal ngn mereka...sgt senang..as i mentioned before this...aku ni bukan org yg suke nego2 tahap melutut merayu buat cite sedih ke hape ke...dapat quotation..affordable..fit my budget...PR tip top...and done!terus aku booking..simple rite?

 

15---> VG

Found it tooo!!hahah...sgt meruntun jiwa tgk video2 yg die dah buat..walaupun harga nye agak mahal skit..tp hasilnye tip top...why not kan??lepas tgk video kawen salah seorg blogger...terus tny kat VG tu and mintak quotation terus!hahah..gile teruja nih...pun PR tip top...response yg pantas...and very humble plus soft spoken nye person...i like that!!terus book jgk...bukan tak pk pnjg..nak cari yg murah mmg bnyk...nak cari yang artis2 punye selection VG pun berlambak with the price yg boleh buat kite rase nak cabut bulu ketiak pegi gadai...tp kalo kite tak puas hati ngn kualiti pun watpe?and also kalo mahal sgt tp kite sendri tak mampu nak tanggung costing nye..kenape amik kan??jadinye...fit ur budget...first sekali before amik Photog and VG kene bagitau mereka..berapa ur budget...and u shud know berapa yg u nak costs kan utk dua2 tu...and i found mine!hehe..dpt quotation je terus msg die bitau "i book u on that date!" and he replied "ok then...i'll make it for u" wahhh..hepi...huhuh..

 

ok..aku rase tu je kot buat mase ni..oh ye..borang2 utk nikah n hiv test dah pun dalam tgn..kursus kawen on november...ready2...huhuh...oh ye..pade sesiape yg nak kawen tu...sile la jadi WP utk wedding sndri ye...sumpah..sgt fun okeh wat preparation wedding sndri...mmg penat tak terkate..tp puas hati gile...so..the choice is in ur hand...

 

notakakicomel : duit kene cukup utk buat booking serentak...advise ai...buat booking awal..u have a long term period of payment...tak la dah dekat tarikh baru booking..then nnt..nak bayar..vendors tu call mintak payment..vendors ni call mintak another half..photog call mintak balance.bile tempoh panjang lagi..so u boleh control ur budget..plus..tak pening bile dah smpi mase..huhuh..

notauntukdirisendiri : sila habiskan another 50 DIY bunga pahar and kumpul duit jangan boros!sekian pesanan penaja...

Monday, October 18, 2010

after 1 month.....

salam semuaa!!

hey gorgeous!

lame nye tak update blog since lepas engaged aritu kan...bukan malas..cume tak rajin je...(eh..same la tu kan..danggg!!)ermmm..aku pun tak tau nak start dari mane ni..cam lame sgt je tak berblogging kan..hahahah...gmbr tunang dari MR OP belum smpi ke tangan gue..jd menjawab la tah kurun ke bape baru aku nak hapdet kan...hahah..alah...tak penting sgt pun...yg penting aku dah selamat menjadi tunangan en. abg..dan telah SEBULAN usia pertunangan kami...Ya Allah..macam tak caye je..dulu berjuang nak lepas ke tahap ni..skrg ni dah releks2 goyang kaki je bile dah tunang..hahah...*banyak la aku punye goyang kaki.*

16 Oktober 2010 aritu..genap sebulan kami bertunang...rase pantas sgt mase tu berlalu...rase mcm nak ulang je balik 16 September 2010 aritu...memori yg sgt indah...tak tau la pada org lain rase bertunang tu biase je ke or best ke or takde rase pape ke kan...huhuhu...sebulan menjadi tunangan en. abg...ermm..alhamdulillah..kami masing2 semakin kuat menempuh dugaan...dan alhamdulillah..setakat ni belum ade dugaan yg berat2 menimpa ikatan kami...mohon dijauhkan...sebulan menjadi tunangan en. abg...aku semakin matang..semakin rasa tanggungjawab yang dipikul..dan en. abg pun dah makin bertambah2 matang, dan aku dah boleh rase die makin2 bertanggungjawab ke atas aku..alhamdulillah..boleh rase perbezaan dengan mase couple dulu...

dah genap sebulan tunang ni..means tinggal lagi beberapa bulan je lagi i will tied the knot..yesss!!haha..gile gatal kot...hahah...sekarang ni aku da mule dengan OPS KAHWIN aku pulak...rase penat sgt...penat bertunang tak abis lagi..terus ngn OPS KAHWIN...progress setakat ni baru berjalan 30%....alhamdulillah...mesti ramai ckp : "eh..rileks2 la dulu..baru tunang.." "baru tunang dah buat preparation nak kawen??" "tak sabar nak kawen sgt ke smpi tak nyempat2 dah nak buat preparation kawen??" and etc...FYI..entry2 aku sblm ni aku dah cite kan mcmane penatnye aku mase nak tunang aritu buat preparation..boleh kate 95% majlis tu aku yg uruskan..sendiri jadi planner utk majlis sndri...penatnye Tuhan je yg tau...tu one year pny preparation tu...ni nak kawen ni..lagi bnyk preparation yg nak kene buat..tu yg dah mule progress dari skrg...ligat2..laju2 buat..huuhu...bnyk bnd yg aku DIY kan utk big day tu nnt...huhuh..penat..tp sgt fun bile jadi wedding planner utk wedding sndri...sbb dah tahu kemampuan diri tahap mane...jadinye...tak hire wedding planner yg bagus2 pun majlis aku nnt mcm ade wedding planner jgk...hahah...

jgn ingat lepas tunang nak rehat2 dulu...nanti2 la wat preparation...bnyk perkara yg kene amik kire bile nak kenduri...fuhhh..org yg ramai adik beradik boleh la nak rileks2 dulu..org yg parents dah kate " ko kawen nnt mak pak sponsor ko..jgn risau..ko rileks je..mak pak yg uruskan" haaa..kalo awal2 korg dah dgr camtu...mmg korg bertuah sgt2...mmg boleh la duk releks2 goyang ape yg boleh goyang kan..tp kalo aku..jgn harap la..mmg tak dapat la...jadinye..kene la wat dari skrg...sbb aku paling tak suke bile dah last2 minit..kelam kabut..eh itu tak de..ini tak buat lagi..itu tak cukup...aku mmg sgt2 tak suke...lgpun..aku dah plan..aku nak cuti kahwin 15 hari..jadinye sebelum kenduri..aku akan cuti 2 hari seblum kenduri..the rest 13 hari lepas kawen...baru syiok..taknak cuti lame2 sblm kawen..pas kawen cuti dah takde...huhuhu..nehi he...and aku dah plan...seminggu dua seblm majlis..aku dah nak rehat secukupnye...and buat mane yg kecik2 yg tak siap lagi je...tanak pk yg besar2 dah...

ok..nak cite kisah semlam...ehhehe...semlam kawan aku mase sekolah menengah tawen...lelaki...aku agak close ngn die...sempoi je..huhuh..pegi kenduri ngn en. abg...meh nak letak kronologi cite semlm... :

 

Pagi ----> en. abg bertolak dari rumah die jam 8.30 pagi..so aku mmg dah bajet dalam kul 11 die akan smpi...pastu aku pun call la die dlm kul 9 tu tny die kat ne?die kate dah kat kuala selangor...die kate nak singgah shah alam dulu..jmp angah die..nak amik barang..so aku pun bajet la die smpi lewat skit kot...aku kate ngn die..masuk sg. buloh inform aku..

aku pun kemas2 la bilik yg macam rumah kucing baru lepas bersalin tu...sbb aku pk die smpi lambat lg..aku tak mandi awal2..sbb tgh kemas2 umah aritu...berpeluh2..mandi awal2 kang pastu kene mandi lagi kan..jadinye aku buat2 la keje dulu...kemas bilik bagi cerah skit mate n otak aku ni..tup2 aku abis je kemas bilik..dapat mesej dari en. abg "syg..abg dah nak smpi"....aku ase nak tepuk je dahi die..aku kate masuk sg. buloh inform..sbb aku nak siap2..ni dah nak smpi baru bitau..mmg menjawab la die kne tggu aku kan...aku pun kelam kabut mandi..gosok baju..siap2...selaju yg boleh...tercungap2 aku bersiap...alih2..11.20 aku smpi kat tmpt die tggu aku...hamik ko...menjawab la lebih kurang sejam die tunggu aku...muke dah kelat dah..aku masuk lam kete die...pastu die pny marah kat aku..smpi tanak ckp ngn aku...cehhh...hangin dah aku..aku dah la penat tak abis lagi...pastu die menonong je bawak kete nak g umah kenduri berpandukan kad kawen tu...sombong..tanak tny aku langsung..sbb umah member aku yg kenduri tu dekat je ngn umah aku...tp die bawak kete..cewahhh..mcm dah tau selok belok kat flat tu..sekali...hamik kau...smpi 4 5 kali pusing2 kat situ je...aku malas nak tny..aku diam je...dari kul 11.30 smpi kul 12 kitorg tak berckp...last aku mengalah la..*cehhh..mencik* pastu dah ok dah..hehehe..g makan kenduri..pastu kitorg g wangsa walk...tgk cite JPBC 2...gile lawak..huhuh...pastu g karoke pulak kat song box kat wangsa walk jgk...cadang nak g superstar kat bawah tu je...sekali en. abg ajak g song box...dah masuk tu ..sumpah wehhh!!tak best lgsng..korang jgn pegi tau...rugi2...mic die tak best langsung!huhuh..nyesal je pegi..nak buat ujibakat lontaran suara pun tak best...pastu aku pun pilih la lagu...walaupun tak best..nyanyi tetap nyanyi kan...dalam tu aku n en. abg buat gile...die nyanyi lagu pempuan..aku nyanyi lagu laki...bagus kan?yg paling aku tak leh lupe smpi arini...bile en. abg bawak lagu kak melah..mak aiii!!sedap wehhh..SUMPAH tak tipu...aku suke tgk die nyanyi lagu tu...sgt cute okeh muke die...sib baik aku tak rakam suara die nynyi lgu tu..kalo tak ai buat ringtone dah weh..sedap pulak tuh!smpi balik umah tu terus cari lagu tu..hahah...

petang ----> g jalan2 naik kete..pastu die anta balik..tp die ajak g makan dulu...then mase nak g makan kat said ali tu...aku ngn die dok main geletek2 dlam kete..mmg lawak la..kitorg dok mengekek je gelak...mmg gelak tak benti2 lak tu..smpi kuar air mata..en. abg smpi batuk2..hahah...sgt best smlm...walaupun kitorg dapat jmp kejap je..tp kitorg bnyk mencipta kenangan...yg best2..sungguh..aku bahagia sgt semlm mase gelak2 dlm kete ngn en. abg..sgt bahagia....dalam hati aku..aku memanjatkan kesyukuran yg tak henti2 pada Yang Maha Esa...Terima kasih Ya Allah atas rasa bahagia ini...terima kasih kerana mengurniakan dia untukku...semoga kebahagiaan ini kekal hingga hujung nyawa kami...aminnnn...

 

notakakicomel : smpi hari ni masih terbayang2 di ruang mata...kenangan semalam yang sungguh menggegar jiwa...gelak tawa yang penuh bahagia...alhamdulillah...kami bahagia.....abg...terima kasih untuk dulu..kini...dan selamanya...

nota untuk diri sendiri : berenti senyum sorg2!

Monday, September 27, 2010

sebelas hari sudah!

Oh my Gorgeous!!

Dah lame rasenye biarkan blog ni tak berhapdet kan..ehhehe.

harini genap 11 hari saya menjadi tunangan en. abg..

alhamdulillahhhhh..i'm blessed!

sampai skrg aku masih tak percaya yang aku dah menjadi tunangan en. abg...

rasa mcm mimpi je..tp bile tepuk2 pipi rase sakit..maknanye betul la kan..heheheh...

ermm..kadang2 bile kuar tu..terlupa yang aku ni dah bertunang..bile tgk cincin kat jari..eh!aku ade tunang upenye..hahahha!

teruk kan?

rase syahdu je bile tgk cincin kat jari..rase sesuatu menusuk lam kalbu...heheh..

bile drive je mesti letak tangan tu bg nampak cincin...

pastu hari2 gosok cincin macam gosok teko aladdin..hahah..kasi berkilat n shining tu tak ilang..

so blink2 la kan..dlm gmbr noticed..eh..ai pakai cincin tunang!ahahha..

dah 11 hari menjadi tunang en. abg...aku rase lain sgt..rase mcm setiap langkah aku berjaga2...

tanak menyakitkan hati die..hati keluarga die...

darah manis org kate kan...aku sgt2 takut diduga dengan macam2 dugaan yang aku takut aku tak tertanggung...

aku bnyk2 berdoa supaya Allah kurangkan dugaan pada kami disaat kami begelar tunangan ni...

tp semalam...en. abg dah terasa ngn aku n famly aku..adehhhh...jenuh aku mintak maaf..betul kate org2 tua..bile tunang ni..bende kecik pun boleh jadi gaduh...semalam jgk aku rase macammmm..nak je cepatkan tarikh nikah kami...sumpah!rase mcm nak bulan depan jugak nikah!hahahha...tp apakan day..takkan jadi punye la..mesti kene tggu tahun dpn seperti yang dah dipersetujui oleh kedua-dua belah pihak..hahaha...

oh ye..gambar masih lagi dalam proses..aku menanti gambar2 dari OP...lmbt la kan..huhuhu..

tak sabar pulak nak tgk hasilnye camne nnt...hehehe...

tp sempena 11 hari aku bergelar tunangan en. abg...

mari lihat sekeping gambar dari kamera sdn bhd..

sekeping cukup kan??

60134_158120650880481_100000476401754_436653_3170666_n

Simpulan Mati antara aku dan dia

Daisypath Anniversary tickers

Saat Cinta Mula Bersemi...antara dua hati

Daisypath Anniversary tickers