Thursday, October 21, 2010

bermula sudah persiapan itu.....

salam,

Selamat Pagi Jelita

hari ni dah 21/10/2010..hari batik kerajaan ..muhaahaha..semalam tido jam 8.30 malam..awal bukan?saje je...nak merasa tido seawal itu..huhu..tu pun terlajak tau...hekhekhek...ok lah...entry atas tu adalah tajuk pada keseluruhan entry ni *ape aku merepek ni*...huhu...ok...persiapan ape yg dah mule tu??ape lagi..persiapan kawen la...huhuh...from this time being...segala2nya yg ada dlm blog ni cerita pasal persiapan wedding aku je la...mesti korang jemu kan bace..dulu heboh cite pasal persiapan tunang..tak sempat blog ni nak rehat...dah cite pasal persiapan wedding pulak...kalo korang tak suke...sile bawa cursor anda ke tanda pangkah kat bucu atas sebelah kanan kaler merah dan klik sekali shj di situ utk keluar dari window ini...hahah...belog aku..aku punye suke la kan..nak cite pasal ape pun..*ayat cliche*

mari kite semak..ape yg aku dah buat persiapan...

1---> bunga pahar (200 kuntum) - 100 DIY..100 readymade...

ok..untuk bunga pahar..100 yg aku ckp DIY tu dah bermula pada 2 minggu lepas...dan dah siap hampir 50 kuntum...kelebet satu2 okeh...macam nak juling bijik mate haku nih...dari bentuk2 dawai..smpi bentuk kan jadi sekuntum bunga pastu ikat2 pulak kat lidi untuk jadi setangkai...potong2 riben...kain net utk letak telur...pinggang pun dah jadi cam ala2 nenek kebayan...aha...since tema dah ade..so senang aku nak buat keje..tema dah finalise minggu lepas..sbb mama dah desak2 suh find out theme secepat yg mungkin...sbb die nak cari kain utk penanggah die...(macm die yg kawen kan?haha) mama ai pun ade penanggah u..jangan memain..hahah...kain2 utk penanggah ai lain..ai yg beli sendiri nnt..bawak mereka berlima..mcm bawak anak2 hayam lak kan..ahhaha...

bukan senang nak decide tema...jenuh belek2 majalah...bukan majalah pengantin je..segala majalah aku belek...kalo boleh majalah cat2 rumah pun aku belek..nak tgk warna ape yg sesuai...en. abg pny ayat cliche "boleh syg..cantik je...tak pun nnt kite g try kat butik" a'ah..ye lah abg..try kat butik la..pegi cari kain la...pastu bile dah ade..engkau punye cerewet tu mmg buat haku hangin je..baik aku pilih sndiri..and opkos la kan aku mengambil kire warna kulit en. abg jgk..aku tak la kejam sgt nak pakai warna yg aku nampak cantik bile aku yg pakai...opkos la kene amik kire kacak atau tak die pakai nnt...kang org nampak bride je..groom je malap2...oh tidak...huhuh...jadinye tema dah finalise..and aku mmg fall in love ngn kaler tu dan dah muktamad jgk...hahah..yang lagi 100 bunga pahar readymade tu tnggu end of this month baru beli...

 

2---> MUA Nikah

review pasal MUA Nikah aku...ingat tak gmbr mase aku tunang aritu??tgk tak kat FB aku close up MUA tu make up camne?disebabkan aku terlalu berpuas hati ngn hasil keje MUA tu...aku hire die for the second time..harap2 takde org culik die date tu...kalo ade ai report polis!..tp bukan la utk tunang lagi..gile ke hape...opkos utk nikah..tp utk nikah nnt..aku tak la mekap gile cantik *perasan!!* cam tunang aritu..hahah..mekap yg agak2 boleh buat aku nampak suwit2 ayu2 gitu..tak mintak lebih pun...ala2 boleh buat nampak cam siti nurhaliza ok la..hahaha..sumpah mintak penyepak..dah booking die awal2 aritu..so kak AMY..ai love yu sooooo muchhy2 lahhhh...request bole?bawak nyiau akak skli time mekap nnt bole??hahah...nak picit2 die...

 

3---> MUA Reception

also dah book...harap2 jgk takde org culik die date tu nnt...haippp!!ai booking awal tau...jgn ade org culik tau...heheh...also puas hati ngn mekap die...*nak amik tiar zainal or ayang kamell??* danggg...abah and en. abg....bole kan???plishhh....

 

4---> Date Nikah

Ok...konon2 feel nak nikah malam..sbb nak mekap tu tak cair...(tapi kalo dah nervous berpeluh2 tu...ttp jgk cair..tak kire siang atau malam) huhuh...kalo nikah malam ni ala2 syahdu la sikit kan...tapiiiii..ade tapi nye...en. abg tanak...aku ase die tanak tu sbb die pk malam tu bknnye dpt tido umah aku pun..jadi sbb tu la kot die tanak nikah malam..hahah...*pandai ko je kan miza...*  jadinye...tak dapat la ai nak feel2 cam kuch kuch hota hai...jadi kuch2 hotak hang mak aku ckp kat aku...ishh..tak dapat la nak tgk bunga api time ai nikah malam..sbb ai nikah pagi...sob sob sob..org yg nak sponsor bunga api pun dah frust dah...sbb die pny bunga api tu yg macam nak bom satu mesia pny bunga api...yg org sllu pakai utk merdeka n new year tu...hiskkk...pak itam...sponsor je la..walaupun ai nikah pagi..pe salahnye pastu ade bunga api...boleh kejut org bangun tido terus...tak kire!hahah..date nikah dah finalise ngn my family n his family too...tu pun..mak aku yg pilih tarikh..aku ikut je...buatnye time nikah tu period...menjawab la laki aku gigit jari kaki nunggu..wohaaa!!dah tak pening2 pk psl date nikah n reception..

 

5---> Date Sanding

Also dah finalise jgk...hopefully ianya akan berjalan dengan lancar...amin

 

6---> MOH

Also dah ade..yunkkk..ko kalo tak dapat nak make it jgk..aku mmg merajuk ngn ko..ko kawen pun aku tanak dtg...tak pecaye ko buat la...huhuhu..aku dah book since bulan 6 aritu lagi...aku ckp ngn die..aku kawen..aku nak die jadi MOH aku...tak kire!!huhuh...harap sgt she can make it...sbb die ni satu2 nye bestie aku since skolah lagi...

 

7--->Bridesmaids

Dah select...yang aku nampak kawan susah senang aku la...since sekolah jgk..tak sangka mase aku nak tunang aritu...dorg bnyk gives idea..share anything ...faham aku...and mostly yg buat aku terharu..mereka ni kerap dtg umah aku utk tny progress persiapan...ade yg sponsor...thank u sooooo muchhhh...jadinye..mereka ini la yang aku lantik utk jadik bridesmaids aku nnt...baju korang pun aku dah select...nnt kite pegi beli k...

 

8---> Dewan

Dah jmp dewan yang comfy...err...persiapan utk DIY centerpiece each table dah ade...tinggal tak buat lagi..bahan pun dah ade...dewan tu tggu abah tny available or tak on my date..hopefully sgt available...

 

9---> Masjid for Nikah

Also dah tau nak nikah kat masjid mane..hahah...itupun sibuk jgk nak kire...heheh..

 

10---> Baju Nikah

haaa..yang ni aku nak cite ni...kain utk buat baju nikah yang aku dapat mase tunang aritu..aku plan nak tukar...tanak pakai warna tu..sbb takut malap pulak pengantin nye nnt..hahah...and setelah rundingan meja bulat berlaku antara aku n en. abg...maka kami telah sepakat utk tukar warna baju nikah kami...memandangkan baju melayu nikah utk die tu aku dah beli yang readymade pny..jadinye aku ckp ngn die...baju yg suppose to be baju nikah kami tu..kami akan buat baju raya utk tahun hadapan..memandangkan kami nikah sebelum raya puasa...merasa la aku berhari raya sebagai isteri..cewah cewahhh..ko miza..kemain lagi eh..haha..dan en. abg pun setuju utk menjadikan baju tu baju raya kami...jadinye...awal bulan depan pegi beli kain baju nikah yang baru and also baju melayu nikah yang baru....yeayyy..tercapai jgk hajat nak pakai kaler tu utk nikah..memandangkan hajat asal nak buat warna tu utk baju sanding..tp tak dipersetujui oleh bonda n ayahanda...jadi switch jadi kaler baju nikah...hahah..tak leh kate ape dah...

 

11---> Baju Sanding

since tema dah finalise...kain akan dibeli sekali ngn kain baju nikah (kopak..kopakk..kapakkk...kepakkkk...) oh ye..memandangkan hajat utk sewa shj baju sanding ni tak tercapai...atas sebab2 tertentu..maka telah sepakat jugak utk tempah...(kot anak kawen nnt boleh pakai balik baju aku kawen..hahah)termasuk la baju lelaki...pun ditempah juga....dah tempah nnt aku bitau bape bajet nye ye..heheh...dah dapat FD yang bagi price buat aku nak cium2 je FD tu..hahaha...okeh..yg tu tipu...mau kene tampar ngn en. abg aku cium lelaki lain selain abah aku...huhuhu...design pun dah bermain2 di kepala aku..tu yang hari2 kepala ni gatal je...haha...

 

12---> Pelamin

Dah book dengan DD...bukan DD Alias ye...harap maklum...die pny design..walawehhh...pengsan aku tgk..takut kang aku tamao turun dari pelamin jek kang..hahah...dah discuss ngn die few things...nak macam tu..nak macam ni...will it be like this?dont wanna like that...ok..mcam aku cerewet kan??ofkos la..dah name jadi WP utk wedding sendri..harus la aku camtu...

 

13---> Catering

Dah book jgk dgn Catering ni..price sgt reasonable...ok la pd yg tak buat gotong royong rewang segala bagai...harga die berpatutan..and dah ramai jgk yg amik ngn cater ni...so far..puas hati...will arrange next date utk meet up for discuss few things...WP utk wedding sndri..harus la rajin pegi appointment ngn vendors..mane tau lepas kawen kang aku meroyan nak jadi WP lagi..boleh la buat utk kenduri adik beradik laki aku pulak..heheh.

 

14---> OP

i found it!!i found it!!MBE team...adore ngn mereka ni dh lame dah...dah lame dah in target...hahah...memandang kan dah tgk portfolio mereka yg sgt lah superbb..pade aku la..pade korg mebi biase2 je kan..huhuh..dah dpt quotation dari mereka...alhamdulillah..fit my budget..cume tak jmp mereka lagi...setakat ni discuss thru mail je..PR tip top..response mereka sgt2 ASAP..tgh malam anta mail pun mereka layan jgk..pakai la BB kalo nak email smbil pejam mate..*promote nih* hahah...dah book mereka utk tarikh itu...tak bnyk kerenah deal ngn mereka...sgt senang..as i mentioned before this...aku ni bukan org yg suke nego2 tahap melutut merayu buat cite sedih ke hape ke...dapat quotation..affordable..fit my budget...PR tip top...and done!terus aku booking..simple rite?

 

15---> VG

Found it tooo!!hahah...sgt meruntun jiwa tgk video2 yg die dah buat..walaupun harga nye agak mahal skit..tp hasilnye tip top...why not kan??lepas tgk video kawen salah seorg blogger...terus tny kat VG tu and mintak quotation terus!hahah..gile teruja nih...pun PR tip top...response yg pantas...and very humble plus soft spoken nye person...i like that!!terus book jgk...bukan tak pk pnjg..nak cari yg murah mmg bnyk...nak cari yang artis2 punye selection VG pun berlambak with the price yg boleh buat kite rase nak cabut bulu ketiak pegi gadai...tp kalo kite tak puas hati ngn kualiti pun watpe?and also kalo mahal sgt tp kite sendri tak mampu nak tanggung costing nye..kenape amik kan??jadinye...fit ur budget...first sekali before amik Photog and VG kene bagitau mereka..berapa ur budget...and u shud know berapa yg u nak costs kan utk dua2 tu...and i found mine!hehe..dpt quotation je terus msg die bitau "i book u on that date!" and he replied "ok then...i'll make it for u" wahhh..hepi...huhuh..

 

ok..aku rase tu je kot buat mase ni..oh ye..borang2 utk nikah n hiv test dah pun dalam tgn..kursus kawen on november...ready2...huhuh...oh ye..pade sesiape yg nak kawen tu...sile la jadi WP utk wedding sndri ye...sumpah..sgt fun okeh wat preparation wedding sndri...mmg penat tak terkate..tp puas hati gile...so..the choice is in ur hand...

 

notakakicomel : duit kene cukup utk buat booking serentak...advise ai...buat booking awal..u have a long term period of payment...tak la dah dekat tarikh baru booking..then nnt..nak bayar..vendors tu call mintak payment..vendors ni call mintak another half..photog call mintak balance.bile tempoh panjang lagi..so u boleh control ur budget..plus..tak pening bile dah smpi mase..huhuh..

notauntukdirisendiri : sila habiskan another 50 DIY bunga pahar and kumpul duit jangan boros!sekian pesanan penaja...

5 gorgeous yang sedang berbicara!:

n!da said...

miza, boleh x nk tnye..
overall costing utk tunang ritu bape? kate kene bajet.. hehe
~ ini bukan soalan perangkap diri sndiri oke, saje nk tnye. huhu

~myza~ said...

Jap eh..aku buat entry khas utk jawab soklan ko nih...

CahayaCintaIlahi said...

hehe.. miza..OP tu ape?
VG ti ape lak?? adeh

~myza~ said...

Naz : OP tu official photographer...VG tu VideoGrapher..hehe

CahayaCintaIlahi said...

ooo baru taw hehe ok2

Simpulan Mati antara aku dan dia

Daisypath Anniversary tickers

Saat Cinta Mula Bersemi...antara dua hati

Daisypath Anniversary tickers