Monday, April 11, 2011

The 40 Days ~ Pre - Wedding

Salam Dunia!!!

Acecece!kemain lagi kau ye!!

eh!hello darls!

Hurmm..lamenye tak update blog...kesian blog ni..terbiar kedaung berzaman tak update2...niat mmg nak sgt buat review2 pasal kerja kahwin saya..tp malangnya...lappy kat umah dah jahannnnammmm...nak kene tggu format..tp tak bawak2 pun pegi format..nak update kat opis ni payah skit..kang ade je mate2 yg sibuk menskodeng ape yg saya buat...jadinye sebagai langkah selamat kene la update secara senyap..hehehhe...

ok lah..nak bitau nih...saya cume ada lebih kurang 40 hari...tp ketika entry ini ditaip..angka nya telah berkurang dari 40 hari ke 39 HARI!!! aaaaaa!! perasaan??ermm...sikit la berdebar...heheh..

meh nak citer skit ape yg saya buat ketika angka telah mencecah ke 40 hari iaitu semalam..actually hari sabtu haritu lagi ade je perkara yang saya setelkan bersama En. Bakal Suami...die dtg kl hari sabtu..jdnye kami pergi selesaikan beberapa perkara yang tinggal sikit sj lagi sebelum sy duduk goyang kaki! bahaha..*goyang kaki la sgt!*  semua entry kerja kahwin saya akan saya buat bile lappy saya dah sihat sejahtera kembali ya!

ok..semalam hari ahad dah genap 40 hari tinggal sebelum saya melepaskan gelaran bujang atau lebih manis gelaran CIK sebelum saya menjadi isteri org atau lebih formal PUAN....bahahahah...semalam saya telah menjalani sesi PRE - WEDDING.. panjang jgk kisah pre - wedding saya ni..heheh..

meh nak citer perjalanan sebenar pre - wedding saya semalam...mcmni kisahnye..dari tahun lepas lagi saya merancang utk buat pre-wedding..jadinye..setelah saya mencari dan terus survey photographer2 yang boleh membuatkan saya gembira dengan hasil mereka dan juga chemistry antara saya dan photographer tersebut..puas mencari..puas saya bukak satu2 website dan juge men google di internet...mmg ramai photographers yang menarik perhatian saya...dan saya sendiri menjadi sangat RAMBANG MATA hokay nak pilih yang mane satu..
dalam mencari dan terus mencari..saya jumpa page seorg photographer..gambar2 yg sy tgk di page die buat sy tak tido lena...sumpah!smpi termimpi2 hoccay! menganga je tgk gambar2 die...*sib baik tak meleleh air liur* pastu buat saya senyum sorg2 feeling2 sy tgh buat shoot utk pre - wedding..gile kan??then sy terus email utk tny quotation...dpt feedback pun dgn kadar yang segera...malam tu dpt call dr beliau..agak terkejut..heheh...bayangkan..dari bulan 12 rasenye saya deal ngn beliau..tp tak berkesempatan lagi nak buat..semalam baru dapat buat..itupun mengejut..saya deal betul2 ngn beliau hari khamis kot tak silap..then bile beliau dah confirm free hari ahad tu..terus saya bank in kan deposit..and discuss about concept, idea n place!ok..part concept tu mmg dah ade pun...cume part tempat nak shoot tu buat saya rasa macam nak menangis!!sbb mmg ketandusan idea betul..dalam kepala otak saya cume bermain nak shoot di ladang UPM..tempat filem Lagenda Budak Setan..tempat tu mmg cantik...tp photographer tu dah pesan pada saya..supaya ade back up plan..in case kalo tak boleh masuk or hujan or what ever halangan la nnt kan..still saya tak boleh nak berfikir..sgt2 ketandusan idea...

Kesian photographer tu..melayan kerenah saya..ngeheheh...lepas dah deal ngn photographer..terus deal ngn MUA saya...tny die free or tak hari ahad..nak request die make up saya utk shoot tersebut..die balas die free..tp kene dtg make up kat studio die di kajang..saya terus jawab ok..saya tak kisah..kalo sy nak..sy ttp akan buat...dah deal sume...malam sebelum shoot tu...sy cepat2 msg dgn salah seorg rakan ofis sy..beliau jgk seorg photographer..jd sy mintak idea dr die..nak shoot kat mane yg best utk pre - wedding dan yg penting bersesuaian dgn konsep yg saya nak...nasib baik die jawab,..kalo tak.,mesti mati akal lagi!heheh

tentang pakaian yang saya pakai ketika pre - wed juga adalah atas nasihat photographer saya...kalau tak..saya rase mesti gambar tu takkan jadi unik camtu...thank you so much abg fairus!! walaupun saya dan en. bakal suami macam nak patah kaki pegi cari dress dan baju en. bakal suami..bahahah...lepas je abg fairus bg idea utk pakaian kami..terus sy tny rakan ofis saya yg jgk photographer..sbb model beliau bnyk yg pakai dress..jd mesti dorg tau mane nak cr dress kan?heheh..walaupun dress yg sy pakai tu tak same n tak secantik dress yg abg fairus bg contoh tu..tp sy dah cuba sehabis baik utk cr dress yg bersesuaian dgn konsep sy tu..heheh...

oh ya...abg fairus adalah photographer utk pre-wedding saya....beliau sangattttttt besttt!!! n banyak idea yang tak disangka2 akan lahir dari beliau! mase deal betul2 aritu..die boleh tny sy..nak malay style or indonesian style?sy terus mcm blur!serius!ape tu?kesian kan?bile abg fairus terangkan pada saya..baru saya tau...ohhhh...mcmtu..terus saya pilih indonesian style...sbb abg fairus kate..indonesian style lebih simple yet elegant n cool..yang penting tak banyak peluk-peluk! saya suka..

* nasihat saya : If dalam kepala dah terpikir nak buat shoot utk pre - wedding..pastikan betul2 yang anda dah ada perkara - perkara berikut :

1) Tempat
2) Konsep
3) Waktu nak buat shoot
4) Idea
5) Pakaian yang sesuai dgn konsep

jdnya semlm dalam pukul 10.15 pagi en. bakal suami dah smpi rumah.ambil saya di rumah..kemudian kitorg terus pegi Wangsa Walk..sbb nak ambil spec n contact lense saya...*sedih tau jadi rabun T-T*  then terus cari kot utk en. bakal suami...gigih kan??heheh...nak yg terbaik kene buat yg terbaik...lepas tu terus kami shoot ke kajang...utk make up..otw ke kajang tu dalam kul 11.15 pg..sy terus sms MUA saya...dia kate die berada di ampang..make up pengantin...sy kate takpe..sy tggu kat kajang..kak amy bg address n sy terus pegi ke kajang..smpi kajang lebih kurang dalam kul 1.00 tghari...dalam kereta sy dah gelisah..sbb sy dah janji dgn abg fairus berjumpa di UPM pukul 2.00 ptg..sy tau mmg tak boleh pny..sbb make up pun dah makan mase..kak amy smpi dalam 1.30 ptg..terus make up..n tukar baju di rumah kak amy...siap2 terus shoot pegi UPM...oleh sbb nervous yang amat..sy terlupa nak msg abg fairus yg sy lmbt skit smpi..sy tgk handphone ada 3 msg dr abg fairus..dia dah sampai!! terus saya kelam kabut..en. bakal suami pulak bawak kereta mmg sgt berhemah..smpi sy kene ckp "bawak laju skit pleaseeeeee!!"  kesian en. bakal suami..hehe...tp nak buat camne..die yg bawak..kalo sy yg bawak..mmg pedal minyak tu smpi ke dasar sy tekan...smpi kat UPM..sy call abg fairus...2 kali..abg fairus angkat..sy dah takut kene marah ngn beliau T-T...bersalah sgt222222!!!! buat beliau tertunggu smpi tertidur dalam kereta ok!! pastu dengan keadaan cuaca yang hujan buat saya jd risau..jd ke nak shoot ni?dalam hati tak putus2 berdoa supaya ujan berenti..kitorg pulak boleh sesat dalam UPM 2 3kali pusing...rupa2nya tempat tu tak masuk dalam UPM pun...tsskkkk....

smpi je..tgk pagar tempat tu tutup..then tunggu ujan berenti..abg fairus keluar dari kete...cube nak bukak pagar..beliau photographer dan penah shoot disitu..jd beliau lebih arif..samada pagar tu kunci betul2 atau main2..hahaha...tp mase abg fairus pegi kat pagar tu..ade la org dr dalam ladang tu keluar n ckp tak boleh masuk shoot kat ctu..kalo nak kne ade surat...berlaku sedikit ketegangan kat situ semlam..dan akhirnya kami beralah...terus pegi putrajaya! smpi putrajaya kitorg pegi kat Pullman...cantik!! tak buang mase terus shoot!

ok..pengalaman shoot di hujung minggu..rase mcm malu sgt..sbb ramai org kan..tp ape heran!ramai okeh pengantin buat shoot die situ..jd kitorg pun buat2 la feeling pengantin!!bahaha...tp serius saya ckp..bekerjasama dengan abg fairus..sgt2 menyenangkan..mula2 sy ingat beliau ni mcm serius..tp rupa2nye fun keje ngn die..senang pun senang..ape yg die suruh kitorg buat je..walaupun tak penah buat..seperti contoh BARING DITEMPAT AWAM!!haa..tak penah haku buat lagi pegi baring kat public okeh..itu yg buat sy rase kelainannye..heheh...*tak dpt bayangkan kalo saya termasuk dalam tasik tu semlm...*

kitorg berjalan rata utk amik gambar..follow je abg fairus...beliau sgt bnyk idea...abis segala tempat kitorg pegi..dekat lalang pun boleh tau!heheheh...tp hasilnye..sgt2 memuaskan...ikut je arahan photographer kalo nak gmbr korg cantik!!even die suruh korang panjat pokok! *nasib baik semlm abg fairus tak suruh panjat pokok!kalau tak, saya tak tau rupe ape saya semlm..heheh*  penat tp sgt enjoyyyyy!! yakin dengan kebolehan photographer..sbb dorg lebih tau ape yg sesuai utk bergambar...kitorg sgt enjoy...walaupun kene panjat tinggi2..heheheh...

ape pun..saya sgtttttttttttttttttttttttttt enjoyyyyyyyy dengan pre - wedding saya..dah lepas satu bab..lepas ni akan pening lagi utk pikir tempat nak shoot for outdoor mase kahwin nnt..uwaaaaa!!!!
abis shoot semlam pun dah maghrib..malam nye pulak sy ade appointment ngn designer baju resepsi saya...ouhhhh...sgt penat...balik rumah dulu amik design baju then keluar balik..makan2 dan kemudian meet up ngn designer utk measurement...heheh...selesai sudah...lepas ni selesaikan bayaran je la....

abg fairus ckp..mungkin malam semalm atau hari ni die akan masukkan 1 atau 2 gambar sebagai teaser...saya menunggu dgn penuh sabar..dapat je notification kate abg fairus tagged photo..laju bukak fb..then tgk gmbr..wahhhhhh..mcm tak percaya..dalam gmbr tu saya dan en. bakal suami..senyum smpi telinga..pastu terus buat wallpaper kat henfon..hehehe...ok..apa2 pun..jom tgk...



TEASER DULU BOLE KAN??? ngeeee..

 v
 v
 v
v
v
v
v
v
v
v


eh..bawah lagi...

v
v
v
v
v
v
v
v
v




ini lah die gmbr yang buat saya rase mcm wahhhhhh!!speechlesssss!!!


dengan ini...berlalulah sudah 40 hari..tinggal lagi 39 hari...oh ya..sesiapa yg berminat utk dapatkan khidmat photographer talented ini iaitu Abg Ahmad Fairus..boleh terjah FB beliau ahmad fairus...dan juga blog  ahmad fairus...pastikan anda sediakan tisu utk lap air liur dan juga air mata anda...gambar2 beliau sgt cantikkkk!!

the price??go and ask him personally..beliau tak makan org..sgt baik n respons pun cpt...tak rugi!u worth it i tell you! 

nnt saya update lagi ya!

see ya till da next entry!

10 gorgeous yang sedang berbicara!:

Nanad. said...

comelnye! comelnye! nak kawen jugak la cenggini. hahaha

YaT said...

walla weii!! cantik tue...

copat2 laa kawen

YaT said...

walla weii...cantik gile..

copat2 laa tarikh 40 days akan dtg

tu...jeng3

La Dolce Aiyun said...

miza cantik nyer...
letak byk lg, xpuas la ....
hihihihi
cantik dress, beli kat mne???
shot kat ladang upm ek???

misS myRa said...

gorjes sgt2 beb...envy u myza..=>

fafau said...

gorgeous la u my dear!! :)

fafau said...

gorgeous la u my dear!! :)

~myza~ said...

Dik nad : heheh..tq..cepat2 kawen ye..

yat : thank u syg..nak cepat pun tak boleh..heheh..inbox aku alamat ko kat fb ye..

ayun : thank you sygs...gmbr yg lain2 tu nnt dah dpt kte upload ye..shoot kat putrajaya

myra : thank u sygs...ko pun gorjes jgk

farah syg : thank u darlink...u too :)

~myza~ said...
This comment has been removed by the author.
Eza said...

waahhh bestnye..nak kawen jugakkk..huhu

Latest entry: Birthday present from Nuffnang :)

Simpulan Mati antara aku dan dia

Daisypath Anniversary tickers

Saat Cinta Mula Bersemi...antara dua hati

Daisypath Anniversary tickers