Monday, February 7, 2011

.::. Kerja Kahwin Part 5 - Make-up Artist .::.

Salam,

Hai dunia..

fuhhh..fuhhhh...hacccuummmmmmm *sound effect akibat blog berhabuk*

eceh..hahah...okey..hantu rajin dah merasuk tubuh badan dan minda aku untuk mula bertinta dalam blog...alah!merepek!huhuh...kedaung berzaman kau aku tak hapde ini blog..kesian kau blog..punya tuan yang sgt pemalas cam aku untuk nak update kau..aku pun tak paham...bile aku mule pegg keyboard je...idea LOST!!bile aku mule pgg huruf A kat keyboard je...Sawan MALAS mule datang...menggigil aku tahan MALAS..tp tak boleh..kalah jgk..arini je aku menang skit..
*stop!merepek tak habis*

ermmm..aku dah buat review pasal make up ke belum ye?rase mcm belum je....belum kan kan kan?ok..harini saya nak buat review/entry pasal kerja kahwin saya yang kedaung berzaman tertangguh..untuk dalam entry je la..real nye mmg dah nak abis pun preparation...ngeee...

okeh..first of all...MUA ni antara yang terpenting jgk dalam menyumbangkan tenaga di hari bahagia kite..ye la..ade ke org yg nak nampak comot di hari persandingan?aku tak pnh lagi jmp org yang nak nampak tak cantik di hari persandingan...mesti nak cantik kan?jadinye..MUA ni antara orang penting jgk...ye la..tugas die bukan senang..melukis muka org dengan berbagai jenis kaler....pastu nak buat shading...jenuh die memikir..camne aku nak tinggikan hidung si pengantin ni ye?camne aku nak buat muke die nampak cam Tok ti ye?pipi ala2 kene cucuk botox...haaa..ingat senang ke?kadang2 boleh fed-up tau...

terdapat beberapa ciri solekan yang anda perlu kenali...iaitu :

1. Mak Andam
2. Make - Up artist..

okay..ape beza MAK ANDAM dan MAKE - UP ARTIST?meh aku kupas satu persatu..moga2 ape yg aku kongsikan membantu korang utk paham perbezaan dua profesion ni...

Mak Andam :

gelaran universal untuk tukang andam kalau tak merujuk kpd spesifik gender sedangkan Mak Andam merujuk kepada Tukang Andam Perempuan. korang jgn tak tau, sekarang ni pun dah ade Pak Andam tau..ape..kau pkir perempuan je nak cantik?lelaki pun mau juga maaa...

ade 3 elemen perbezaan antara dua2 ni...iaitu, teknik solekan, khidmat yang ditawarkan, and kemahiran...

Make - Up Artist ni selalunye seseorang yang mempunyai karier / pengalaman yang bagus dalam bidang meng 'kaler' muke org nih...mmg expert la kan...dari segi solekan n penggunaan alatan juga blend2 kaler ni mmg kasi kat dorg la...

biasenye..kalo kite search make-up artists yang ade...seperti contoh...
1.Ayang Kamell... (my Fav!)
2.Tiar Zainal...(My all time favourite MUA okeh)
3.Nurin Make-Over(pakar dalam pemilihan foundation...cantik die mekap)
4.kak amy ameera (my all time favourite MUA jgk...and she is the one yg mekap aku mase tunang haritu...she's soooooooooooooooooooooo nice and sgt cantik okeh..kelakar pun ye..heheh)
5.Sue Cantik,
6.Saidatul Nisa

dan lain-lain...*go google sndri la ye..hehhe*

mereka-mereka di atas adalah pakar dalam bab solek solek muke org nih...pakar dalam memblend kaler..foundation, bedak, eh..boleh kate dalam mencantikkan muke org..serahkan pade mereka...

biasenye..teknik solekan bagi MUA ni adalah modern & up to date..khidmat dorg ni pula sllunye khusus/terhad pade solekan muka n rambut...

ok..Mak Andam pulak....orang yang tau selok-belok dlm adat-adat kawen ni...kebolehan die mnyolek pun ok jgk..tp biasenye dorg ni mengamalkan solekan secara tradisional, dandan rambut, n ade mcm2 gaya pakaian pengantin..teknik solekan mak andam ni kalo korg tgk...more to klasik n traditional..tak pecaya?pegi try suh mak andam mekap..selagi korg tak request nak lipstick kaler nude ala2 natural look..selagi tu die p tenyeh lipstick merah menyala...pastu kening akan dilukis agak tebal...rambut kebiasaanye akan disanggul n dicucuk sanggul yg maha berat tu...tak caye?pegi cube..heheh..saya dah cube...pade yg menggemarkan classic/traditional look..boleh la try..dari segi perkhidmatan mak andam ni..boleh dikatakan secara menyeluruh termasukla dari segi hias pelamin, hias bilik tidur, and tak lupejgk amalan tradisional dalam mengandam pengantin cth mcm rawat muka badan n mcm2 la..tak pecaye?kalo mak andam die akan cukur pelipis rambut..letak lam air utk tgk pengantin perempuan tu anak dara atau tak...kalo dulu2..mak andam ni lebih kurang tugas die sesibuk mak pengantin la..

haaaa...itu la die sedikit sebanyak perbezaan mak andam n make-up artist...hope dapat membantu anda dalam memilih mereka utk majlis anda nnt...

btw..utk majlis aku..aku choose utk amik MUA...ye la..biasenye...kalo ikut org dulu2...mak andam ni akan mengandam pengantin selama 3 hari kau tau...abis tu aku tak payah buat keje lain ke?mau kene tempik sampai kuar gegendang telinga..hahaha..jangan samekan pengantin skrg n pengantin dulu okay..pengantin dulu mmg tak yah buat keje...meriah...3 hari seblm kenduri dah diandam...pengantin skrg?aku tak tau la nak ckp...dah mcm superbride kau...kehulu kehilir..die yg paling sibuk..ye la..dulu2...kalau pengantin sibuk2..mak n memacik akan ckp "eh!kau pengantin..mane boleh buat keje...pegi duk dalam bilik tu..berandam..menuntut ngn mak andam tu ha...berinai ke hape ke..." cube kalau skrg...kau sebagai pengantin...tinggal lagi seminggu majlis..kau buat dunno...terperap lam bilik...tak buat keje...mau kau kene sedas camni "kau nak kawen..orang lain pulak yang sibuk2..kau pegi la tunjuk muke...buat keje...kau jgk yang nak kawen..orang lain yang penat...tu ha...pegi tampal itu...buat ini..yaddaa yaddaa..bla bla bla"

hahahah...tak caye?cube buat..ngeee...

oh ye...aku choose MUA kan aku ckp td?siapa kah dia?nnt lepas dia make-up aku..akan ku revealkan si dia yang aku pilih jadi MUA aku n hasil keje nye okey...siapa dia? okaylah...dia berada dalam 6 senarai MUA di atas...ngeee...dah booking...dah bayar half depo...dapat price yg sgt2 berbaloi...thank you soooooooooooooooo much!!!hehhe

anda bagaimana?sudah pilih?mau MUA atau Mak Andam?buat pilihan..jgn menyesal di kemudian hari...ye la..orang nak tgk muke awak kan...takkan nak bertepak pulak..mereka adalah yang terpenting utk menampakkan anda sebagai Ratu Sehari..bukan pelakon di pentas opera cina..sekian...harap2..info ni sedikit sebanyak membantu anda...

meh tatap beberapa keping gambar di bawah :



ini adalah contoh solekan dari mak andam


make - up from MUA : Ayang Kamell...
*pic credit to Ayang Kamell*


oh maiiiiiiii...make up by MUA : Tiar Zainal
*pic credit to Tiar Zainal*


&

yang last ni...aku mcm tanak tunjuk....tp...dah terupload gambar..tunjuk je la eh..

V

V

V

V

V

V

V

V

V




Eh....bukan kat cni..bawah lagi la...



V


V

V

V

V

V

V

V


TADAAAAAAAAAA!!!hahahha...nak jugak aku tempek muke aku kan..
ni adalah make up dari MUA aku iaitu kak Amy Ameera....
*pic credit tooo...diri sndiri..ahaha*

4 gorgeous yang sedang berbicara!:

La Dolce Aiyun said...

chantek make up mase miza bertunang...make up mcm nie mase wedding nnt pun chantek...

~myza~ said...

ayun : ngeee...maceh ayun...biase je..tp tunang kite terkejut mase tgk kite..die tak suke..die kate nmpk tebal...die lebih suke kalo kite yg mekap..hahaha..

biase la..lelaki...mane tau menilai mekap utk kuar biase2 n make up utk function..dah name mekap utk majlis..mmg la tebal...hohoho...

mase wedding lain skit kot..tak tau la outcome nye camne...heheh

La Dolce Aiyun said...

cian cik abg terkezut ye...
biasalah laki kan...kt make up nipis katenye tebal...heheheheh

Suraya Faizal said...

sweet nye :)

Simpulan Mati antara aku dan dia

Daisypath Anniversary tickers

Saat Cinta Mula Bersemi...antara dua hati

Daisypath Anniversary tickers