Tuesday, February 8, 2011

Persediaan Kahwin a.k.a Acid Folic

Salam,

Si kacak & Si Cantik…

ehemmm..ngeeeee…<sambil sengih sorang2>…tgk tajuk plsss..heheh…<gedik kau kan miza> ape kaitan Persediaan Kahwin n Acid Folic nih?haaa…

Once bile dah terdetik di hati nak kawen..bukan sahaja persiapan utk merisik, bertunang dan bernikah je yg perlu dititikberatkan..banyak perkara yang perlu diambil perhatian…lepas bertunang..kite akan pk utk kahwin..lepas jadi isteri..mule pk untuk jadi seorang ibu…adakah anda dah bersedia??kalau tanya saya…insyaAllah saya sedia…doakan rezeki kami lepas kawen semakin murah termasuk rezeki untuk cepat dapat bby..heheh..<gatal kau kan miza?>

ok..aku nak cerita ni tentang pengambilan Acid Folic…haaa…kite selalu ingat Acid Folic ni untuk ibu-ibu mengandung je kan?sebnrnye tak..Acid Folic ni boleh diambil oleh perempuan yg blm mengandung…cthnye aku..hahah…<blm kahwin celah mane nak mengandung kau nih> ok2..serius…ini melalui pembacaan aku di blog2 B2B dan juga en. google…

ok..meh check it out :

First sekali…kite tgk.

Apa itu Acid Folic? Acid Folic ni adalah sejenis vitamin B iaitu Vitamin B9. Asid folik membantu tubuh kite ni membentuk sel-sel baru.

Dalam pembacaan aku ttg Acid Folic ni..aku paling berminat dengan knp pentingnye Acid Folic ni untuk ibu2 mengandung? Pil asid folic ini membantu dalam mengurangkan risiko  kecacatan janin, cthnye macam otak dan saraf tunjang.Pembentukan tiub nueral baby kite berlaku dalam minggu awal kehamilan.Tiub neural ni pulak membentuk otak dan saraf tunjang.

Kecacatan pembentukkan tiub neural ini dipanggil spina bifida dan anencephaly.

Contoh Kecacatan yang sering dialami bayi :

kecacatan bayi kekurangan vitamin asid folik

Ni adalah contoh baby yg mengalami kecacatan Spina Bifida atau kecacatan pada saraf tunjang/tulang belakang baby…nampak tak benjolan kat bontot die tu…

And lagi satu kecacatan pada janin yang dipanggil Anencepahly..ape tu?ok..Anencepahly ni ialah kejadian di mana otak dan tengkorak kepala baby/janin ni tidak membentuk dengan normal.  Ni menyebabkan sebahagian otak n tulang tengkorak tu tak terbentuk dengan baik…yang tak best nye..aku bace…kebanyakan bayi anencepahly ni mati dalam kandungan atau selepas dilahirkan.

sedih kan?korang nak ke?tanak kan?jadi nnt dah kahwin n dah disahkan pregnant..dengarlah nasihat doctor yang suh makan Acid Folic nih…kalau korang tak boleh nak ingat makan…korang suruh laki korg ingatkan..Eh!die nak anak kan?die pun kene la bantu same..betul tak?jgn buat anak je pandai..bantu isteri mase tgh pregnant n lepas pantang tak nak pulak…(pesanan ini adalah untuk EN. TUNANG SAYA JGK!)

ok…jadi..ape kene mengena aku yg belum kahwin apetah lagi mengandung ni sibuk2 nak amik acid folic eh?

ok..fakta yang menarik aku baca…n aku baru tau…sedih kan aku nih..hahah..ok..fakta nye..ialah..Acid Folic ni elok diambil oleh mereka yang MERANCANG UNTUK DAPAT ANAK CEPAT selepas berkahwin dan wajib diambil pada mereka yang berada di awal kehamilan dan sepanjang kehamilan…best tak?heheh

if korang planning nak lepas kahwin terus dapat anak..means sekurang2 nye 3 bulan sebelum nikah dah boleh mengamalkan pengambilan acid folic ni secara konsisten sampai la lepas korang kawen..pregnant dan pregnant dan pregnant lagi…jangan tinggal…

heheh..part ni yang aku nak senyum2 kucing ni…memandangkan aku mempunyai masa lebih kurang 3 bulan lebih sebelum menjadi isteri org…aku telah pun start pengambilan acid folic ni wehhh..heheh…bukan la mengharap utk terus lekat kan lepas kawen..tp at least..kite usaha…selebihnya kite berserah pada Allah…dalam mase yang same..aku berdoa lepas kawen..akan ade berita baik utk aku dan suami…<dapat bby la..ape lg..takkan kau nak kawen taknak anak kot?>

ade bnyk jenis acid folic ni…kat pharmacies ade..aku pun beli kat pharmacies je..korang tny je “sy nak acid folic..” nnt die bagi…yang aku beli kat pharmacies adalah jenis ini :

08022011517

ini jenama ape tah aku lupe…aku beli dua…yang ini utk travel..yang lagi satu utk kat rumah…aku kan pelupa…hahah..jadinye..sementara belum ada suami yang nak pantau n ingatkan aku untuk makan acid folic ni…jadi aku amik inisiatif beli lagi satu iaitu yang ini :

Ini pun adalah sejenis Acid Folic..yang namanya Obimin.tapi kandungan acid Folic dalam ni ada dalam 1mg je tak silap…disuggestkan kite amik 4 – 5 mg sehari…macam yang aku gune utk bawak lam handbag yang kat atas tu…mmg khas acid folic 5mg..

ade lagi satu..yg ni aku penah makan 2 tahun lepas.

Iberet Folic..jugak sejenis Acid Folic..dulu aku amik ini...tp mase tu tak pk pun nak continue utk pre-pregnancy nnt kan..hahah…sbb mase tu jahil lagi bab2 rumahtangga ni..ngahahah…<sekarang pun same..tu yg kene belajar dan terus belajar>

ok..sekarang korang boleh paham tak ape yg aku cite nih?kalo tak paham..boleh go google..nak lagi paham..pegi jmp doctors or pharmacist..they can help u a lot…tak paham jgk..pegi amik jurusan kedoktoran atau ubat-ubatan…habis cerita..

ok..aku harap info tentang ni sedikit sebanyak dapat membantu korang dalam merancang ape yg korang nak lepas kawen…

oh ye..ade orang tny aku…takkan lepas kawen kau nak terus mengandung? Eh! kenape taknak?ape tujuan kau kawen?saje suke2 sbb boleh tutttt secara halal ke?bukan tu saje…kite nak menyambung zuriat n keturunan kite dan suami….

Tanak buat family planning ke?means rasa hidup berdua dulu..then baru pk anak?okay lah..to be honest..aku ade pk n discuss ngn en. tunang..kitorg plan mule2 dulu…nak hold dulu…mungkin lepas 5 –6 bulan lepas kami kawen baru proceed buat bby <chaitt..mcm buat masak tempoyak je kau cakap buat baby tu kan miza?> hahah..eh siyes!betul la…tp bile aku pk2 balik..aku tanak planning for the first bby…bukan ape..takut tak lekat terus…aku pk..kalau rezeki kami utk dapat bby cpt..mmg aku syukur sgt2..tp kalau belum rezeki..kami redha n usaha la lagi kan!

tp disebabkan aku dah merancang nak dpt bby..tu yg acid folic ni menjadi amalan aku pulak skrg ni..eh!selain tu acid folic ni utk tambah darah tahu?heheh..ok..darah aku kurang kot..heheh…

so.hope korang dapat jadikan info ni sebagai sedikit sebnyk panduan korang ye…

sekian dari saya,

Doktor-wannabe

bahahah…

 

P/s : jom makan acid folic same2 ngn saya nak?hehe

3 gorgeous yang sedang berbicara!:

cIk pUan iEda said...

kte pn mkn acid folic jgk.nggeee~

~myza~ said...

ieda : heehhe..bagus tu ida..continue je..sambil2 usaha n doa tu kan..mane tau..rezeki...heheh

Anonymous said...

klu laki nk minum pe lak?

Simpulan Mati antara aku dan dia

Daisypath Anniversary tickers

Saat Cinta Mula Bersemi...antara dua hati

Daisypath Anniversary tickers