Wednesday, June 23, 2010

kisah pantry

haaa~saje je aku post entry pasal pantry nih…ni adalah kerana…sesiapa yang buka fb aku n tgk kat status aku cam marah2..ni la sebabnye..sbb bilik kecik yang bernama pantry ni…huhu…camni alkisahnye…aku namakan 3 org watak yang terlibat dalam ini kisah..sorg cik su…(pegawai yg baik ngn aku tu) sorg kak F (si berangin) n sorg lagi KS (stand for Ketua Seksyen)..

kisah ni terjadi pada jam 2.00 tghari pada hari jumaat lepas iaitu pada 18/6/2010..disebabkan 15-17/6/2010 aku cuti..so ari jumaat tu adalah hari aku bekerja..tgh ari tu..aku ngn cik su g beli lunch kat selera duta…then kan…balik tu kitorg g la pantry..nak menikmati makan tengahari…mase kitorg smpi tu…ade la 3 4 org lam pantry tu termasuk kak F n KS nih…aku masuk letak makanan…then tetibe KS ni bersuara…dialog adalah seperti di bawah ( aku ingat lagi weh kejadian ni) :

KS : Sape2 yang paling last balik tu tolong la kemas pantry ni…air yang tanak minum tu buang dalam tong sampah..ni tak..biar bersepah2 makanan atas meja..

Cik Su : (sambil2 letak makanan die..) Kak F dah makan? (dengan nada baik)

Kak F : Dah..tapi ni hati ni tak tenang nak makan..meja bersepah2…air tak buang..biar je atas meja..dengan melekit2nye..dengan sambal belacan yang dah kering lam peti ais nye…

*pada mase ni tetibe hp aku berbunyi dan aku tau bf aku tepon..jadinye kejadian seterusnye berlaku mase ketiadaan aku di pantry ni…aku pun borak2 ngn bf aku jap seblm makan…kemudian aku pun masuk ke pantry dan lihat muke Cik su dah cam bengang…aku tny

aku : Cik Su..ape yg dorg bising2 tu?

Cik Su : Pasal pantry..KS kate org yg paling last kene kemas pantry…camtu kite balik awal la lps ni..mane boleh camni…sume kite nak kene check…abis tu dorg tu reti makan je ke?

aku : (sambil bukak laksa) hurmmm..wat bodo je la cik su..jgn layan..layan wat sakit ati je…

 

lepas kejadian tu…cik su terus clearkan ape yg ade kat pantry…dari dalam peti ais smpi la keluar tu…tp yg wat aku pulak bengang..adalah selepas tu Kak F ni masuk pantry bersama2 satu kertas A4 yang telah dilaminated kan dan dengan muke mintak penyepaknye menampal kat dinding pantry tu..ayat yang berbunyi : SILA PASTIKAN LEBIHAN MAKANAN DIBUANG SEBELUM BALIK..KEBERSIHAN ADALAH TANGGUNGJAWAB BERSAMA

 

cheh…aku ase nak je tampal kat dahi die n suh die bace balik ape yg die taip..kalo kemas seblm balik..abis lepas makan tu biar je atas meja then nak balik baru buang sume2?camtu?tanggungjawab bersama ke tanggungjawab org yg last balik?kalo betul tu tanggungjawab bersama..kenapa mulut kaw yg bising2 smpi satu opis??kenapa tak masa kaw masuk pantry tu dah nampak sepah kaw kemas..ni tak..nampak sepah..tp tak kemas..mulut je yg berbunyi…tu yg aku menyampah tu…

n yang buat aku bertambah2 BENGANG adalah selepas tu Kak F ni terus eyeing aku n cik su semacam..mcm kitorg yg bersalah..aku lagi la tak tau pape pun.aku dtg ari jumaat tu pun..aku tgk mmg meja dah bersepah..then aku nampak air NESLO atas meja kat pantry tu..tak berbuang..aku tau tu air semlm..tp kat opis ni yang gile2 minum air NESLO ni Kak F n ade sorg akak ni..jadinye..sape yg patut kene marah ni??

pastu..Kak F ni duk lalu lalang dpn aku buat muke mintak penyepak pastu kalo ade surat..men campak2 atas meja aku..pastu yg aku bengang nye lagi..bos aku suh mintak kan kete jabatan..sbb die ade prog..aku pun isi la borg..n letak atas meja..atas borang tu aku tulis ATTN : CC SAL..sbb mase tu die takde kat tempat*asyik hilang je manjang die nih*..so aku letak atas meja die..then semlm kawan die bgtau aku yg die tanak anta borang tu sbb nye takde sape bgtau die nak kene bagi kat sape..wehh.cam haram nye pangai kaw..besar jawatan kaw..kalo kaw ade kat situ aku ckp dah..msalahnye kaw tu asyik hilang je manjang (oh ye..die ni PEMBANTU AM RENDAH je pun)…berlagak gile muke die..balik semlm aku amik borang tu n buang…

 

pastu arini siap masuk jmp bos aku ngadu2..weh..kaw ingat akuh goyang ke??setakat bos akuh tu akuh tak heran la…kaw ngn bos akuh tu pun same je pangai..mmg boleh geng pun…aku tak tergugat ngn org cam kaw nih..harap je mak budak..tp pangai cam budak2…yg bengangnye..sume kat cni mak budak kot…yg tak kawen lagi akuh ngn cik su je…so korg yg mak budak ni buat keje cam bukan mak budak…apahal??kalo ye pun kat umah dah biase org gaji watkan keje2 dapur..takkan smpi terbawak2 ke opis kowt?takkan makanan sndri nak org tolong cucikan??aku datang opis pagi jumaat tu cari cawan aku tak jmp2..upe2nye ade lam sinki n tak berbasuh?ape cer??aku tak bebel2 pun?so…sape yg PEMALAS skrg?mak budak or anak dara yg dua org je kat opis ni??jadinye..ade otak..ade akal..gune baik2..jgn smpi aku ckp ayat ni “ade akal gune otak..tu yg jadi tak berakal..mulut cpt sebut salah org..salah sndri dpn mate tak nmpk..kesian laki korg..buta agaknya dapat bini PEMALAS n ckap tak pakai akal cam korg nih”

akuh dah lame tak bermulut puaka ni..jgn smpi aku jadi balik..

4 gorgeous yang sedang berbicara!:

n!da said...

whohoo.. biase ar tu.. kt tmpt aku pn ad gak PEMBANTU AM RENDAH yg prangai mcm tu.. mulut pn bole tahan puaka.. agaknye xde keje, carik keje.. haha

nizarina said...

ko sound je pembantu am rendah tu, cm bagus jer dia wat cenggitu.
takpun ko calar keta dia, hahaha..
takpun ko bakar tmpat duduk dia, takpun ko simbah asid , takpun ko bla bla bla bla...
huhuhu

She's The One said...

Niza kalo bg idea..mmg gle2 bernas ..tp ak nsihtkn ko dgr je bole..buat jgn..hahahaa

arisya sofea said...

nida : tu la psal..yg aku bengang nye..pasal pantry...boleh nak kaitkan tanak anta borang booking kete..tak ko rase nak penyepak??pastu lalu lalang depan aku mengepak buat muke mintak penyepak..mendada..kalo cun takpe gak..

niza : ikut ati akuh ni..aku sound dah die..tp aku nih jenis malas nak bising2..kalo die sedar die salah..die ckp la ngn aku..tp kalo die tu tak sedar diri..aku tak heran pun..

ila : tu la..aku pun rase tak boleh buat ape yg niza kate tu..

Simpulan Mati antara aku dan dia

Daisypath Anniversary tickers

Saat Cinta Mula Bersemi...antara dua hati

Daisypath Anniversary tickers