Tuesday, July 20, 2010

Bahagia yang ku cari akhirnya menghuni di hati~

wahhhh…tajuk akuh..tak menahan kan..hiksss..yela..hati aku tengah bermunge2 nih wehh..kalah munge2 kat floria Putrajaya tuh.hohoho…dari hari jumaat aritu smpi ke hari ni…aku sentiasa tersenyum…org kate penuh bahagia..heheheh..ye..aku bahagia..kebahagiaan yang aku cari…telah menghuni di hati…Alhamdulillah..setelah 2 tawun aku menanti..dengan penuh kesabaran..dengan pelbagai dugaan..kadangkala hati merintih..teramat sedih..tapi tetap aku tahan..ye..aku tahu..kesabaran dan pengorbanan aku takkan sia2…aku yakin..Allah sentiasa membantu aku…sekarang ni…aku hanya perlu menyediakan keperluan2 utk majlis seterusnya..luckily..barang2 hantaran dah lame prepared…dah lame ready…tinggal utk diletak atas dulang je…huhu..tak ramai yang tahu cite sebenar di sebalik kebahagiaan aku sekarang ni…yang mane tau tu..tau la kan..yg mane tak tau tu…mesti tertanya.kenape barang hantaran tu dah siap..sedangkan baru aritu merisik??ok..setelah hati aku kini tenang dan lega teramat..aku akan ceritakan satu persatu ape yg berlaku disebalik kesabaran yang aku tanamkan dalam diri aku…ya..aku melalui satu fasa..fasa yang pada aku agak memeritkan…mcm ni ceritanya….

 

pada tahun 2008..En. Abg menyuarakan hasrat hati utk menjadikan aku suri hidup die…aku pun dengan gembira menyuarakan hasrat itu kepada kedua org tuaku…harapan aku..mereka terima…namun setelah aku suarakan hasrat tu…harapan aku runtuh menyembah bumi…ya..kedua org tuaku menghalang niat suci ku itu…atas alasan..aku terlalu muda ketika itu..*20 tahun kot time tu..hohoho*sejak tu..hari2 yg aku lalui..aku berada dalam keadaan berair mata..smpi takde air mate dah kuar..ari2 g keje mate bengkak…macam kene sengat tebuan..hohoho…tp..atas kekuatan yang hampir hilang..aku teruskan juga…

 

awal tahun 2009..bulan 1..aku dan En. Abg amik keputusan utk beli sume barang2 hantaran *except bende2 yg layu n boleh busuk. seperti kek coklat dan buah*…bayangkan..betapa kami sebnrnye bersungguh2..dalam mase satu hari…aku dan En. Abg pegi beli brg hantaran…then malam tu terus hanta kat opismate aku utk gubahan…gile kan kami??ye..mungkin ade yg kate aku kemaruk nak kawen..or aku ni degil tak nak dgr ckp mak bapak…but…when u r not in my situation...u will say like that..but when u r in my shoes…u will know..how i feel…hari yang same..aku telah siap beli baju tunang readymade..ye..mmg aku bersungguh2…sgt bersungguh2…mak aku sebnrnye mase tu die fobia..fobia dengan perangai abg ipar aku..fobia dengan masalah rumahtangga kakak aku yang baru mencecah setahun lebih ketika itu…ye la..mak mane yg tak fobia..kakak aku dulu bertunang..mak aku amik cuti sebulan tanpa gaji sbb nak setelkan barang2 hantaran akak aku..die nak buat yg terbaik…sume mak aku yg uruskan..mak aku sgt2 bersusah payah dr die nak bertunang smpi la lepas kawen..n smpi sekarang…dats why mak aku sgt susah utk lepaskan aku time tu..sbb die fobia aku akan jadi cam kakak aku jgk..dan kerana itu lah..aku dan En. Abg mengambil keputusan..utk uruskan semuanya sendiri…tanpa menyusahkan mak aku..dengan harapan..mak aku bg..tp still red lite..bygkan..barang hantaran dah siap..siap gubah lagi…dan family En. Abg dah bertanya2..bila mereka boleh datang..tp..aku tau..jawapan mak aku still same..NO…jadinye..barang2 hantaran kami yang dah siap gubah..aku bungkus lam plastik..ikat kemas2 supaya habuk tak masuk..dan aku simpan…ye..aku simpan…hanye Allah yang tahu betapa sebak nye aku tgk barang2 hantaran tu…sejak dari tu…aku tak penah sebut kat mak ayah aku ttg perkara ni lagi..smpi la hari jumaat 16 Julai 2010…hari aku dirisik haritu..

 

sepanjang hampir 2 tahun aku dan En. Abg tak putus2 mengharap..impian kami akan terlaksana…En. Abg selalu ckp…mak aku tak suke kat die..tak sudi die jadi menantu dalam keluarga kami..dalam tempoh itu..aku menjadi tempat utk En. Abg menyuarakan kesedihan..aku paham keadaan die..aku paham situasi die…aku paham perasaan die…pada tahun 2010 iaitu tahun ni..aku mula merasakan..kemana hala tuju hubungan kami?aku tanak hubungan kami sekadar couple je..En. Abg ckp “abg mahukan sesuatu yang pasti antara kita.” aku paham maksudnye…aku cube mengumpul kekuatan yang hampir hilang..sikit demi sedikit..hari berganti hari..bulan berganti bulan..aku masih belum punya kekuatan utk meluahkan lagi sekali…aku masih trauma..ya..trauma yang teramat…sebb tu aku pendam je…tp makin lama..aku makin sakit..sakit utk menyimpan hajat yang tak kesampaian…akhirnye..setelah 2 kali tertangguh…lepas mak aku balik umrah tu..aku nekad jgk..walauape pun yg terjadi kali ni..aku redha…aku pasrah…akhirnya aku nekad utk biar je family die dtg jmp family aku…pada aku..biarlah org tua berbincang dengan org tua…bahasa mereka lebih indah dari aku yg muda nih…jadinye..dipendekkan cerita..hari yang family die dtg tu la baru aku bgtau mak ayah aku…hanya Allah yg tahu..betapa aku takut utk berhadapan dengan situasi tu…dalam fikiran aku…aku akan mengalami trauma lagi sekali..dan aku akan mendapat jawapan yang sama..namun sangkaan aku meleset sama sekali…kedatangan family En. Abg..membuka mata mak aku..bahawasanya bakal besannye kali ni bukan yang macam dulu…dan mungkin kerana itu..mak aku yakin..aku boleh bahagia berada dikalangan mereka…akhirnya…hubungan kami direstui..

sesungguhnya…restu itu yg aku mahukan sejak 2 tahun lepas..aku bahagia kini…pada aku.ini lah hikmah yang tersembunyi…aku dan En. Abg dah bincang..yg kami takkan buat mak aku mcm akak aku..kami akan uruskan sendiri majlis kami..insyaAllah..dan alhamdulillah..ramai rakan2 aku yg volunteer utk membntu aku…bila dah selesai majlis risik aritu..aku rasa kan satu kelainan antara aku dan En. Abg..aku rasakan bahagia yg aku kecapi hari ni sgt2 bermakna..sgt menusuk kalbu kebahagiaan tu…perasaan yang aku rase ni sgt2 lain dari bercinta…aku tau kenape perasaan ni rase lain..sbb kami telah melalui keperitan dan kepayahan yang tak tertanggung sebelum smpi ketahap ni…bile dah selesai…aku dapat rasakan..yang kami lebih menghargai antara satu sama lain..betul kata En. Abg..biar kite diduga sekarang..jangan kite diduga mase dah kawen nnt..bile kite senang dpt..kite akan senang lupa dan tak menghargai..tp bile kite susah utk dapatkan sesuatu tu..kite akan lebih menghargai dan takkan lupa kepayahan yang dilalui…

 

yang pasti kini…bahagia yang aku cari sedang menghuni di hati…terima kasih Ya ALLAH diatas rasa yang KAU beri ini..kekalkan lah rasa ini hingga ke akhir hayat kami…peliharalah hubungan kami dari perbuatan dengki dan khianat orang lain…aminnn…

3 gorgeous yang sedang berbicara!:

~sHuHaDa~ said...

so sweet..nak bahagia bukan senag...sabar je la...semoga kebahagian itu milik kamu berdua sampai akhir hayat...amin....

nizarina said...

aar, betoi tu..cepat2 ler kawen tau..
jgn lupe jemput aku yer..huhu

Nanad. said...

semoga berbahagia kak :)

Simpulan Mati antara aku dan dia

Daisypath Anniversary tickers

Saat Cinta Mula Bersemi...antara dua hati

Daisypath Anniversary tickers