Tuesday, August 17, 2010

29 Days left!

salam,

hi gorgeous!

Alhamdulillah hari ni 17/8/2010 genaplah seminggu kita umat Islam menyambut Ramadan..kejap je kan kawan2...rase cam tak caye je..lagi 23 hari lagi nak sambut Aidilfitri...*aku la manusia yang paling happy raya tahun ni!*  rasa mcm baru semlm sambut 1 Ramadhan...heheh..and tak lupe jgk...genap 2 tahun aku sebagai penjawat awam..

Koranggggggggg...boleh tak aku nak buat entry pakai nombor je buat mase ni till 15/9/2010..ehehhe..yela..skrg ni jela aku boleh buat entry pakai nombor ni...kalo aku buat mase nak kawen kang..mau juling bijik mate korang tgk nombor sume beratus2..hehehe..boleh kan?hehhe...

Semlm aku tgk barang2 hantaran aku yang dah siap digubah tu...ade 6 barang hantaran kat dalam bilik aku tu...berbungkus lam plastik lagi..huk huk..tak bawak kuar pun lagi..takut berhabuk...yela..bnyk lagi mase kan..ade lagi 29 hari lagi...heheh...*mood tgh malas mmg la ckp lame lg..cube tgh rajin nnt...*  tinggal lagi 5 barang yang belum dibuat ape2 which is barang yg boleh busuk dan layu...takpe...mcm aku ckp..kene tggu pas gaji next week baru leh proceed ngn benda2 ni...adehhh...garu2 kepala jgk la kan...sib baik dah prepare sumenye awal....means dah tau mane nak tuju nnt..sbb dah survey awal2..takde la aku meraban itik pulak nnt...mcm itik kene kejar ngn kucing berlari sane sini..hohoho...

Siyesly korang..aku nasihatkan pada sesape yg dah ade perancangan utk bertunang tu...never ever buat preparation last minit wehhh...sumpah korang akan meraban...aku ni nasib baik la barang2 hantaran tu sekali mase tunang je..mase nikah nnt dah takde barang2 hantaran dah..just duit hantaran n barang2 kemas batal air sembahyang je...senang hati aku..jimat belanja aku..aku nasihatkan korang2..kalo korang pk nak bg hantaran 2 kali..pk la betul2..discuss betul2 ngn dua2 pihak..mcm aku...dua2 pihak mmg setuju sesangat tahap angguk tanak geleng2 dah bile aku kate aku nak hantaran sekali time tunang shj..no more hantaran time kawen...sbb ape tau..meh aku list skit reasons2 aku decide nak sekali je :

 

1.  First of all..jimat duit

2. Jimat tenaga

3. Tak yah pening2 kepala nak gubah n nak tuka tema

4. Selamat..sbb mase kite nikah/sanding..time tu sume org sibuk n trust me..takkan ade sorg pun yg akan teringat kat barang2 hantaran korang tu...dah bnyk jadi kes barang hantaran ilang..

5. Tak menserabutkan pemandangan..sbb time kawen..aku nak photog fokus pade bride n groom je..no pic2 hantaran..buat rugi gambar je..

6. Tak susah kan ramai pihak..mane taknye..kalo ade hantaran..kene ade tukang bawaknye..kalo kene 7 8 dulang..tak sume org available on the day  tuh...

7. Pada aku..alang2 nak penat...biar sekali je..takde 2 3 kali..

8. Lepas tunang, just fokus utk beli barang2 kawen je..duit pun lepas tunang dah boleh pk utk beli barang kawen..takde la kite nak cut2 budget sgt kan..

9. Lgpun barang2 hantaran ni sebnrnye adalah hadiah je...hadiah sbb kite dh ade bakal suami/isteri...so..tak payah la beria2 sgt..coz hidup lepas kawen tu yg penting...n opkos la lepas kawen lagi mcm2 hadiah boleh mintak kan kan kan?

10. reasons aku yg last sekali...mulut makcik2 yg super kepochi tu bukan boleh tutup kan..huhu..

*tapi kan..kesemua alasan diatas aku akan bubarkan serta merta sekiranya AKU NI BERGAJI RM 7-8K sebulan...*

 

haa..korang..take notes ye..aku bagi tips ni...sharing is caring maa...bukan ape...utk kesenangan masing2..tp kalo family korang or korang sndri mmg nak jugak2 hantaran 2 kali...up to u la kan..takkan aku nak influence korang pulak..tp pade aku...i want a simple n smooth things on my big day...

oh ye..lagi satu tips aku nak share ngn  korang2 yang dah ade perancangan nak bertunang ni...ape yg patut korang buat dulu..biasela..bile dpt tau kekasih hati nak sunting jadi isteri mesti la korang hepi mcm nak lompat bintang smbil tepuk tapak kaki kan...first step is :

1. First sekali..discuss ngn fiance korang..nak bape dulang balas bape..

2. List kan barang2 yg nak dibeli..

3. Decide theme tunang

4. Cari vendor utk gubah hantaran korang...unless korang buat sendiri..tak yah la cari..just pegi la beli barang2 nak buat gubahan kan..nasihat aku lagi...barang hantaran tak yah hias beria2..sbb bnd tu nnt korang akan bukak jgk..mcm aku..aku letak baju dalam kotak plastik je..pastu ikat reben..jimat mase dan penting jimat wang!

5. Cari dulang hantaran..tak yah beli..unless korang ade 5 -10 org adik beradik bawah korg yg akan kawen nnt mmg berbaloi korg beli..or korang ade perancangan utk bukak butik ke..so boleh beli..kalo tak..baik tak payah.sewa je la...lagi berbaloi...

6. Cari alas dulang..kalo boleh..sewa jgk...

7. Cari baju tunang...opkos la korang nak cantik2 kan...tunang sekali seumur hidup tu beb..depends pade korang nak tempah/sewa/readymade...mcm aku..aku mmg sambar sume yg readymade je...tak yah risau dah..tp tak sume badan sesuai ngn cutting readymade ok..mcm aku..badan aku mmg sesuai sgt2 kalo pakai baju readymade...tak yah nak alter ape2..dats why aku tak susah nak cari baju..heheh...lg pun kalo tempah..aku takut aku tak puas ati...so..langkah selamat..korang sewa je la...kalo korang sewa baju tunang kat mane2 butik pengantin..korang boleh pilih n dorg boleh alter size korg..moreover..korg punye baju konpem malatoppp pny..sbb design baju tunang kat butik adalah baju nikah ye kawan2...huhuh...nak lagi grand..sila la sewa baju sanding...heheh...*boleh oke...aku nyaris nak wat..sib baik waras*

8. kalo korang sewa..make sure la sewa skli ngn aksesori...kalo tempah..jgn la korang gatal2 g beli veil pulak..sewa je...kalo korg beli veil...harganya boleh cecah ratus2 wooo...tgk la manik nye bnyk mane..korg nak yg smpi tak leh angkat kepala pun bole...tp kalo korang sewa...harganya cume RM 50.00 ke bawah..mcm veil yg aku akan sewa ngn ex mak andam farah..cume RM 20.00 je..berbaloi-baloi kan..heheh..

9. tak yah la gedik2 beli kasut..unless korang bertunang kat dewan..or lepas majlis korang ade sesi pre-wedding photoshoot...mcm aku mmg kene cari kasut or pakai yg ade je..sbb lepas majlis aku ade sesi pre-wedding photoshoot terus...

10. Cari photog..kalo korang nak hire a photog..tak yah la amik yg wedding photog  pny pakej...unless korang bertunang ngn photog sndri...its a pakej for u..*wink2 to nazliah*...heheh..amik photog yg ade pakej utk tunang...aku dah hire photog utk majlis itu nnt...price affordable sbb + pre wedd...eheh..

11. Beli cincin tunang...opkos la kan..unless korang nak grand lagi..mane tau..nak rantai terus ke time tunang..hikhik..

12. haaa..yg ni penting la sesangat nye..yg mane makan belanja jgk la...it is...MAKAN!huhuh..decide..nak masak sendri ke or nak kater..kalo nak kater..cari kater yg boleh dpt affordable price...depends on waktu korg buat majlis jgk..kalo korang buat time lunch..jgn la order yg makan ptg kan..mau kene kutuk nnt..nak jimat..wat lepas lunch..minum petang...jimat woo..heheh..

13. Pilih wakil dari pihak korang..decide nak jemput sape...jgn jemput cam korang nak wat kenduri kawen pulak...

14. Bilik tidur - hias la cantik2..even tak sarung cincin lam bilik pun...at least mesti nak bergambar lm bilik kan..

15. Cari mak andam..unless korang mekap sndri..jimat!

16. Cari doorgift..hurmm..yg ni depends jgk.kalo korang nak ade doorgift yg simple2 boleh je beli...kalo taknak pun takpe...

17. Langkah yang aku rase akhir skli...discuss ngn parents korang bape nak letak wang hantaran n mas kahwin...ini tersangat la penting nye kawan2...supaya korang boleh bgtau bakal tunang korang utk die bincang ngn parents die...sbb tanak nnt akan timbulnya salah paham antara dua keluarga...nnt kang takut family korang kene cop nak jual anak pulak kan...discuss awal2..sbb nnt yg ckp adalah bagi pihak family die..means sedare mara die..takut la nnt mcm2 hal timbul kan...penting ni!two way communication mase ni adalah sgt2 penting..

haa..panjang berjela entry aku kali ni...aku just share je..sharing is caring maa *dah 2 kali dah*

akhir kata..kepada korang2 yg dah ade plan nak bertunang...selamat menikmati rasa gembira sbb kekasih hati dah lamar korang n selamat merasai rasa serabut korang memikirkan perkara2 yg nak kene buat..heheh...

 

notakakicomel : sesungguhnya early preparation akan menyelamatkan korang dari seribu rasa yg tak best!

SELAMAT BERHARI SELASA!!heheh..

notauntukdirisendiri : selamat memangkah kalendar! wohaa!!

2 gorgeous yang sedang berbicara!:

n!da said...

mak oi.. manyaknye tips! miza, aku nk bace tyme bakal tunang aku kate "jom tunang" nt je bole x? hua3..

arisya sofea said...

nida : ahahah..bole je..aku taip entry sume panjang2 weh..tumpang aku teringat..bukan ape..aku skang ni makin pelupa..huhuh...kire ok la aku letak nombor2..kalo aku men taip je..mau ko amik bijik mate ko letak luar..hahahah...

Simpulan Mati antara aku dan dia

Daisypath Anniversary tickers

Saat Cinta Mula Bersemi...antara dua hati

Daisypath Anniversary tickers