Thursday, August 5, 2010

bunuh diri???!!

sape yg nak bunuh diri neh?aku ke?gile kaw?mane ade haku nak bunuh diri..oh tidak..aku masih waras..masih beriman…nauzubillah minzalik la wehhh…jd nye..ape kene ngene ngn entry ni kali ni??hurmm..semlm bace paper…mcm2 cite ade..kes bunuh…dibunuh..terbunuh..eh..macam2 la…semlm ade satu berita yg agak mengejutkan aku bile bace..kalo korg dpt agak..bagus la..kalo korg tak dpt agak..nasib la..tanak la aku bitau berita yg mane..kang tak pasal2 kene ISA pulak aku kang..hohoh..

tah la..aku kadang2 jadi pelik…kite hidup di zaman millenium..zaman 1 malaysia konon2nye…zaman yg maju dengan pelbagai infrastruktur2 yang hebat2..canggih manggih…bermakna kita seiring dengan perkembangan2 teknologi masa kini..tp….kenape masih ade segelintir manusia yang berpikiran seperti orang yang tak bertamadun??apakah kita back to basic??di mana kita kembali ke zaman tak bertamadun zaman jahiliyah dulu?dimana nyawa tak langsung berharga…aku pantang dengan kes2 bunuh diri dan membunuh org lain..walau ape pun salah seseorang tu..kita tak berhak menghukum nya…apetah lagi membunuh nya???!!kemudian rase bersalah akibat dah membunuh…kemudian bunuh diri sendri pulak??ape cite sume nih??negara ade undang2..tp kita sebagai manusia telah mengenepikan undang2 yang ade di negara kita sendiri..manusia semakin tak peduli dengan undang2 yang ditubuhkan…tapi perlu ingat..dunia yang sementara ini hanyalah pinjaman semata2..undang2 YANG MAHA ESA tetapkan yang WAJIB dan perlu kita patuhi..tapi berapa ramai yg alpa dengan sume ni???kesall..aku sangat kesal bace paper semlm….kalo rase nak mati sgt…mintak ampun pade ALLAH dan kemudian pohonlah supaya dicabut nyawa…bukan dengan mencabut nyawa sendiri..ALLAH kurniakan kita nyawa utk kita bertindak sebagai khalifah di muka bumi ni..tp kita suka salah gunakan….tiada ape yg percuma dalam dunia ini..tp ALLAH telah beri kita NYAWA dengan percuma..di mana..dalam dunia ini..takde kedai yang jual NYAWA…tp kita senang2 je nak bunuh diri..frust skit bunuh diri…putus cinta pegi terjun bangunan…bergadoh ngn bini..g bunuh bini pastu menyesal,bunuh diri sendri plak..ape sume ni???mane letaknye akal fikiran dan IMAN yang kite jadikan panduan dalam hidup ni??kalo betul2 rase nak bunuh diri pk dulu…cukupkah amalan di dunia ini sebagai bekal utk kita ke akhirat kelak??sedangkan bunuh diri adalah salah satu dosa besar di mana langit tidak menerima roh dan bumi tidak menerima jasad org yang bunuh diri???kenape itu jalan yang kita pilih???kalo ade masalah…ramai kaunselor2 yg ade utk kite rujuk…Al-Quran sebagai pedoman hidup…MasyaAllah..betapa kite ini terlalu mengingkari nikmat yang Allah beri….aku betul2 menyampah bace paper semlm..i dont care if u are sumbody…belajar tinggi…jawatan besar…tp otak???sempit….sgt sempit..kalo nak mati..mati sorg2..jangan heret org lain ke kancah bunuh diri….betapa singkatnya pemikiran sehingga boleh tergamak untuk meragut nyawa sendiri???MasyaAllah…kalo ade org cube nak bunuh diri depan mate aku…mmg org tu aku tampar smpi berdarah2 muke die…ilmu dunia dan ilmu akhirat kene seiring…supaya hidup kita lebih tenang dan terurus…ni bile dah ade ‘pangkat’ skit..lupe diri..bile dapat ‘gelaran’ skit..mule la…hilang pedoman…kenape???apekah kite kembali menjadi manusia yang tak bertamadun???tolonglah…hargai lah NYAWA yang diberi PERCUMA oleh ALLAH S.W.T….tiada tolok bandingnya nikmat yang ALLAH beri PERCUMA pada kita…kenape mesti kite mengingkari nikmat dan rahmat yang diberi PERCUMA tu??

 

Ya Allah..sesungguhnya aku telah banyak mengingkari nikmat dan rahmat yang ENGKAU kurniakan kepadaku…maka ampunilah aku dan kembalikan lah aku kejalan mu Ya ALLAH…sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani….

aminnnn….

 

pesan aku..kalo rase2 nak bunuh diri..frust sgt bercinta…kecewa macamane sekali pun..marah mcamane skali pun..please la..jgn amik shortcut utk tamatkan hidup sendiri….pk baik2…banyak kah amalan kita utk mengadap Yang Maha Esa nnt?apakah dengan menamatkan nyawa kite sendri syurga sedia menanti??apakah amalan pahala yang kita pikul sudah terlampau banyak??pk la…gunakan akal sebaik mungkin…

 

sekian…wassalam…

 

p/s : dah dapat agak berita mane yang aku maksudkan???

7 gorgeous yang sedang berbicara!:

n!da said...

siyes xdpt nk agak.. yg ex bos n PA die tu ke? bukan org yg buno dorang ke? heheh.. berita bace da..

arisya sofea said...

nida : excellent..kalo bace metro..pistol tu adalah milik ex bos tu...so..tembakan dari dalam..and????

n!da said...

xkan la c bos tu yg buno PA die, then da takut, buno diri plak?

nazliahnazeer said...

of course i know it! mmg duk amik tau.bace paper gile2.haha.gile kepochi. takde la.tibe2 jd camni sape tak t'kejut kan.smua suspect,dia tembak dua kali,then dia tembak diri dia sendiri.tak lama lg msti ada story mory t'bongkar.atau t'tutup cmtu je.tkde sape tau ape2. msti ada la rahsia mereka bdua.tension sgt takde jln pnyelesaian,they choose this stupid decision. slebihnya hanya Allah yg tahu. nk ckp lebih2 kite tak tahu. huhu.

arisya sofea said...

nida : tah la nida..pendapat aku camtu la..bukan nak wujudkan spekulasi..tp tah..kalo kite pk logik akal sekali pun...pistol tu mmg milik die..and tembakan tu dari dalam..and secara logik nye lagi..camne org luar nak tembak dorg dari luar...sedangkan dorg kat lebuhraya..then lagi...tembakan adalah dikepala..atas kepala..mebi dorg ade masalah yg tak leh diselesaikan secara rasional...

naz : yeahh!!caya lah naz..i know u must noe this story kan??pelik kan naz??tu la...kalo kite org yg bukan 'sumbody' ni memiliki pistol sndri..konfem2 kene dakwa dah...kene accuse macam2 dah..tp kalo 'sumbody' boleh pulak memiliki pistol atas alasan mempertahankan diri..ape kalo bukan 'sumbody' tak leh mempertahan kan diri ke?aku ase kes ni mesti senyap camtu je....as usual.....

n!da said...

aku rase la pmpwn tu desak die nk diisytihar sbgi bini ke2.. kerajaan kn klw xisytihar xdpt hak.. lgpn laki tu da pencen.. agaknye duet xckp nk tgg bini mude.. pmpn tu da pencen gak ke? aku dgr bini tua die tu xtau pn die mati buno diri.. ank die btau bapak kmalangan je..

arisya sofea said...

nida : tah la..tp pempuan tu kan nak jadi ketua wanita umno bahagian tanjung karang..tak silap aku la..hurmm..susah jgk jadi sumbody ni..

Simpulan Mati antara aku dan dia

Daisypath Anniversary tickers

Saat Cinta Mula Bersemi...antara dua hati

Daisypath Anniversary tickers